GAIA: “Minister Ducarme, spaar het leven van katje Lee!”

Brussel, 13 mei 2020 - GAIA roept de verantwoordelijke voogdijminister van het FAVV, de federale minister van Landbouw en Middenstand Denis Ducarme (MR) op om de beslissing van het Federaal Voedselveiligheidsagentschap om katje Lee te doden, dat al meer dan een maand geleden van Peru naar België is meegebracht, hoogst dringend te herroepen. “Die beslissing is onredelijk en onnodig,” zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Ik vraag minister Ducarme menselijkheid en mededogen te tonen. Het risico dat het dier rabiës heeft opgelopen, kan nu al zo goed als uitgesloten worden en als men op zeker wil spelen, is quarantaine tot eind juni een voldoende maatregel.” 

Hardvochtig machtsvertoon
GAIA hekelt met klem het ”hardvochtige” optreden van de FAVV-inspecteur-dierenarts, die gisteren onder politiebegeleiding de woning van de eigenares binnendrong op zoek naar het dier dat niet gevonden werd, als “doelbewust intimiderend machtsvertoon”. Dat de inspecteur-dierenarts het nadien nodig achtte de eigenares van de kat en haar raadsman bijna drie kwartier te laten wachten om te worden verhoord – een verhoor dat niet is doorgegaan - omdat de man het te druk had met de berichtgeving over de zaak in de media, is onbetamelijk grof, onprofessioneel en onaanvaardbaar. Alles wijst erop dat het hier over een machtsspel gaat waarvoor een dier -waardeloos in de ogen van het FAVV - koste wat kost onnodig geslachtofferd moet worden.

Twee maten, twee gewichten
GAIA hekelt het wegen met twee maten en twee gewichten door het FAVV. Michel Vandenbosch: ”Met de regelmaat van een klok worden te jonge pups met uiterst zwakke immuniteit en effectief hoog risico op rabiës en andere aandoeningen - niet zelden in bedenkelijke transportomstandigheden - uit Oost-Europa ingevoerd door broodfokkers en dito hondenhandelaars. Maar die laat het FAVV begaan. Daar ziet het FAVV niet of nauwelijks op toe. Datzelfde Voedselagentschap wil zich nu wel bewijzen met het doden van een katje, dat stilaan een obsessie wordt!” 

Minister Ducarme, wees menselijk en laat zo diervriendelijk en veilig mogelijke quarantaine toe 
GAIA vraagt nu aan de federale minister van Landbouw en Middenstand, Denis Ducarme (MR), om het doodvonnis waartoe het FAVV besliste, ongedaan te maken zodat katje Lee zo diervriendelijk en veilig in quarantaine kan gehouden worden. Overigens bepaalt de Europese regelgeving dat quarantaine een van de opties (naast terugsturen) is en dat tot euthanasie pas in laatste instantie, als laatste middel kan overgegaan worden indien quarantaine werkelijk niet mogelijk blijkt. Dat laatste is hier absoluut niet het geval. Bovendien bepaalt de dierenwelzijnswet dat het strafbaar is een dier zonder noodzaak te doen omkomen. GAIA vraagt dan ook een redelijke en menselijke beslissing: “Ik doe beroep op de menselijkheid en het mededogen van minister Ducarme om het leven van katje Lee te sparen”, besluit Michel Vandenbosch.  

GAIA roept iedereen op een e-mail te sturen naar minister Ducarme waarin gevraagd wordt over te gaan tot quarantaine en niet tot euthanasie.

https://www.gaia.be/nl/campagne/red-katje-lee

Meer info: 

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be