GAIA na advies Raad van State onverdoofd slachten

“Politici, verschuil u niet achter archaïsch advies en hak knoop door voor verplichte verdoving”

GAIA roept de Vlaamse volksvertegenwoordigers op om zich niet te verschuilen achter het zwak gemotiveerd, niet bindend advies van de Raad van State. Dat advies doet een verbod op onverdoofd slachten kortzichtig af als een te verregaande inperking van de godsdienstvrijheid, maar legt de bal finaal in het kamp van de Vlaamse decreetgever. Die moet nu de knoop doorhakken en de moed en wijsheid tonen om onverdoofd slachten niet meer toe te laten, luidt het bij GAIA. “Vanuit welke wereldvreemde ivoren toren is dit advies eigenlijk opgesteld”, vraagt Michel Vandenbosch zich af. GAIA vreest dat moslims en orthodoxe joden zich nu nog meer in hun irrationele onverzettelijkheid zullen ingraven, wat het ergste doet vermoeden voor de kansen op enig constructief overleg, laat staan vruchtbare dialoog met de geloofsgemeenschappen, die de Raad van State voorstaat. GAIA laat zich niet ontmoedigen: "Integendeel", spreekt Michel Vandenbosch duidelijke taal. "Wij zijn vast van plan onze strijd tegen onverdoofd slachten nog op te voeren."

Denemarken

Merkwaardig genoeg gaat de Raad van State straal voorbij aan het feit dat behalve Noorwegen en Zwitserland, ook in Denemarken, Zweden, Ijsland en Slovenië, EU-lidstaten die de godsdienstvrijheid nochtans niet uit de grondwet hebben geschrapt, een verbod geldt op onverdoofd slachten.

Bovendien, merkt GAIA op, worden pluimvee en konijnen al jaren onder verdoving geslacht in Belgische slachthuizen en wordt dat vlees toch probleemloos gegeten door moslims. Idem voor vlees van onder verdoving geslachte schapen, dat al vele jaren uit Nieuw-Zeeland in België wordt ingevoerd.

Blind

Michel Vandenbosch stelt vast dat de Raad van State erkent dat onverdoofd slachten de dieren doet lijden - "dat zou er nog aan ontbreken gelet op de wetenschappelijke consensus terzake"  - maar betreurt dat de raadsheren duidelijk niet beseffen hoe erg onverdoofd slachten de dieren doet lijden. "Alsof dat dierenleed zich ergens in een virtuele dimensie afspeelt, ver weg van de rauwe realiteit."

Nog meer polarisatie

GAIA voorspelt dat de geloofsgemeenschappen minder dan ooit tot ernstig constructief overleg met het oog op het voorkomen van dierenleed bereid zullen zijn. "Als de politiek zich aan dit advies spiegelt, wordt de rode loper gegarandeerd uitgerold voor nog meer polarisatie", vreest Michel Vandenbosch. "Dit advies zal de gemoederen rond het onverdoofd slachten geenszins tot bedaren brengen." GAIA herinnert er tenslotte aan dat negen Vlamingen op tien achter een verbod op onverdoofd slachten staan.

- Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be