GAIA naar Raad Vergunningsbetwistingen tegen toekenning vergunning intensieve zalmkwekerij in Oostende 

Brussel, 26 oktober 2023 - De dierenrechtenorganisatie GAIA tekent bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen beroep aan tot nietigverklaring van de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om een vergunning af te leveren aan het Noorse bedrijf Columni Salmon voor wat in Oostende de grootste intensieve zalmenkwekerij in Europa zou worden.

GAIA heeft dit vandaag beslist na overleg met zijn raadsman.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch licht de beslissing van GAIA toe: "Wij hebben kennis genomen van de beslissing van de Vlaamse minister van Omgeving, maar zijn het om meerdere redenen oneens dat de omgevingsvergunning werd verleend. GAIA had tijdens de procedure, samen met 14 omwonenden, al bezwaar ingediend en betreurt dat hier geen rekening mee werd gehouden. Een van de speerpunten van onze beroepsargumenten stelde dat de zalmkwekerij niet duurzaam is, terwijl hierop nauwelijks is ingegaan in de beslissing. Daarnaast zijn wij onder meer van oordeel dat het bedrijf ook bestemmingsmatig niet thuishoort in een zone voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde activiteiten."

Catastrofale impact op het dierenwelzijn

GAIA wijst op de catastrofaal nefaste impact op het dierenwelzijn van het megalomane project.

Michel Vandenbosch: "Het gaat op jaarbasis om een vergunning voor een productiecapaciteit van 2,9 miljoen zalmen, die het bedrijf in landtanks wil kweken. Concreet komt dat neer op 36 zalmen opeengeperst ​ op 1 m3 (1 kubieke meter) en tienduizenden, die opeengepakt zullen worden in dergelijke tanks. Anders gezegd, in nog slechtere leefomstandigheden dan in de wreedste legbatterijen voor kippen. Onaanvaardbaar voor zalmen, migrerende vissendie normaal al zwemmend tot 4000 km afleggen. Dit project illustreert de echte realiteit van hyperintensieve aquacultuur: doorgeschoten grootheidswaanzin, die, wars van maatschappelijk belangrijke normen en waarden betreffende dierenwelzijn en echte duurzaamheid, geen grenzen kent.” 

Meer info: 

- Meester Stijn Van Damme: 0474 84 30 60

- GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15 ​ 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be