GAIA n.a.v. Wereldproefdierendag, 24/4: Lancering website dierproeven en oproep om te stoppen met ingrijpende experimenten op gezonde honden en katten
“Proefdiervrij onderzoek is noodzakelijk goed”- GAIA, voorzitter, Michel Vandenbosch
Brussel, 23 april 2021 - Naar aanleiding van Wereldproefdierendag lanceert GAIA een nieuwe website over de proefdierenproblematiek: dierproeven.be
Michel Vandenbosch: “Met dierproeven.be willen we informatie over proefdiergebruik beschikbaar maken voor de buitenwereld. Ook nieuwe proefdiervrije methoden komen er aan bod. De bedoeling is op een onderbouwde manier duidelijk maken dat dierproeven echt niet zo zaligmakend zijn als zo vaak wordt beweerd door de mensen die de proeven uitvoeren. Dierproeven zijn geen “noodzakelijk kwaad”, steeds minder pijnlijke proeven, steeds minder proefdiergebruik, proefdiervrij onderzoek en proefdiervervangende onderzoeksmethoden zijn een noodzakelijk goed."
Nee tegen experimenten op gezonde honden en katten
Naar aanleiding van Wereldproefdierendag 2021 roept GAIA op om te stoppen met ingrijpende experimenten op gezonde honden en katten. Ook zouden deze dieren aan het einde van het onderzoeksproject, wanneer ze “onbruikbaar” zijn geworden, niet langer mogen worden gedood maar moeten zij voor adoptie worden vrijgegeven. In 2019 werden 1.302 proeven op beagles uitgevoerd in België.
Lieve gezinshonden
Beagle zijn lieve gezinshonden. Ze worden echter ook gebruikt om onder meer implantaten op uit te testen. In Vlaanderen werden in één proef beagles (loopduur proef van september 2019 t.e.m. september 2020) geïmplanteerd met een apparaat dat het hongergevoel bij de hond moet onderdrukken, met het oog op het ontwikkelen van een menselijke maagstimulator om gewichtsverlies te verhogen. In 2016 werd in Wallonië een gelijkaardige proef uitgevoerd, dit keer om een alternatief voor de maagband te ontwikkelen. Indien geïmplanteerde apparatuur niet veilig kan worden verwijderd worden beagles gedood, zogezegd ‘geëuthanaseerd’. Andere voorbeelden van wetenschappelijke proeven in België zijn het bewust ziek maken van honden of hen een letsel toebrengen om kennis op te doen over die ziekte of letsel en het testen van chemische stoffen op de dieren. GAIA roept de drie ministers voor Dierenwelzijn op om ingrijpende experimenten op gezonde honden en katten niet meer toe te laten.
Honden blijven populaire proefdieren
Op Wereldproefdierendag wordt stilgestaan bij de massa’s pijnlijke proeven die wereldwijd worden uitgevoerd. Uit een analyse door GAIA over het proefdiergebruik in België blijkt dat honden nog steeds populaire dieren zijn voor experimenten. In 2019 werden 1.302 proeven uitgevoerd op 542 honden, allemaal van het beagle-ras. Het merendeel van deze proeven gebeurt in Vlaanderen, namelijk 1.286 proeven op 526 dieren. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden volgens de meest recente statistieken geen experimenten op honden uitgevoerd. In de praktijk worden op katten nog zelden dierproeven uitgevoerd zonder instemming van de eigenaar, maar het gebeurt nog.
Dierlijke patiënten
Hoe dan ook, wil GAIA dat het gebruik van al dan niet speciaal voor experimenten gekweekte en gezonde honden en katten niet langer wordt toegelaten voor ingrijpende dierproeven. Vergunningen voor dergelijke proeven zouden heel streng moeten worden beoordeeld en slechts heel uitzonderlijk mogen verleend worden. Een deel van de dierproeven wordt uitgevoerd in het belang van de honden of katten zelf, (ongeneeslijk) zieke dieren op wie potentiële geneesmiddelen in hun belang worden uitgetest. Het gaat dan ook om dierlijke patiënten van wie de mensen die voor de dieren zorg dragen hun toestemming geven. Dergelijke proeven zijn voor GAIA aanvaardbaar, omdat er geen gezonde dieren speciaal voor het doel van de proef ziek worden gemaakt.
Rehoming
GAIA is ook bezorgd over het lot van proefhonden en proefkatten aan het einde van de proef of het onderzoeksproject. Nu kunnen wetenschappers naar eigen inzicht beslissen om een hond te hergebruiken, voor adoptie vrij te geven of te doden. Er zou tenminste een wetgevend kader moeten worden ontwikkeld met criteria op basis waarvan wordt beslist wat er met een proefdier gebeurt op het einde van de proef. Volgens GAIA zouden de dieren aan het einde van het experiment of onderzoeksproject verplicht ter adoptie moeten worden vrijgegeven (rehoming). Doding van de proefdieren moet als optie worden geschrapt, tenzij het lijden van de beagle of kat tijdens de proef te ernstig is om het te laten voortduren.
Terugroepactie
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “Om de aandacht te vestigen op de vele honden waarop wordt geëxperimenteerd, hebben we een symbolische terugroepactie voor alle beagles in België georganiseerd, om de gezelschapsdieren zogezegd in te zetten voor wetenschappelijke proeven. Hiermee willen we duidelijk maken dat het evengoed uw hond had kunnen zijn, met een implantaat of om stoffen op te testen. Zoiets wil je je eigen hond of kat niet aandoen. Maar onbekende, kerngezonde honden of katten, met wie je geen band hebt maar als proefdier ziek gemaakt worden of gelijk welk leed wordt toegebracht, hebben fundamenteel dezelfde noden en behoeften als jouw dieren en evenveel recht op een goed leven.”
Voor GAIA is enkel het gebruik van ongeneeslijk zieke honden of katten, meer bepaald om een remedie of behandeling te vinden voor die specifieke aandoening, aanvaardbaar. En alleen indien de baasjes daar goed geïnformeerd hun instemming voor geven.