GAIA niet te spreken over promotie foie gras in populaire Een-serie Thuis

“Of ze zijn zich niet bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid of ze geven niets om het dierenwelzijn”

Brussel, 19 februari 2021 – Een personage degusteert wijn… en verkondigt dat bij dat type wijn ganzenlever goed past. Het gebeurde gisteren in Thuis, de Een-serie die dagelijks meer dan één miljoen kijkers bereikt. “Thuis draagt, onder meer door zijn hoge kijkcijfers, een zware maatschappelijke verantwoordelijkheid”, vindt GAIA-directeur Ann De Greef. “Dat de makers foie gras, een product geproduceerd op basis van dierenmishandeling, promoten, is dan ook een echte schande.”

Al meer dan 25 jaar klaagt GAIA de wreedheid verbonden aan de productie van foie gras aan. Voor de productie van foie gras worden eenden zeer intensief onder dwang gevoederd (gavage): een soort trechterbuis spuwt onder hogedruk twaalf dagen lang twee keer per dag een maïsbrei in de strot van de dieren tot hun lever zo’n negen keer groter wordt dan normaal en het dier nauwelijks nog kan bewegen. De eend krijgt intussen ook last van zware ademnood en diarree. Aan het eind van de gavageperiode is gemiddeld 4% van de eenden vroegtijdig bezweken, een sterftecijfer die 20 keer hoger ligt dan in gewone eendenkwekerijen. Uiterlijk over twee jaar treedt in Vlaanderen het wettelijk verbod op die wrede productiemethode in werking. “Het is dan ook onbegrijpelijk en schandelijk dat een populaire serie als Thuis promotie maakt voor foie gras”, benadrukt De Greef. Ze ziet twee mogelijke verklaringen. “Of de scenarioschrijvers zijn zich niet bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid of ze geven niets om het dierenwelzijn. Hoe dan ook: 1 miljoen kijkers kregen gisteren de boodschap dat foie gras eten prima is.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be