GAIA-onderzoek wijst uit: Dilbeek heeft diervriendelijkste bestuur van Vlaanderen, Kluisbergen het dieronvriendelijkste

Kiezenvoordieren.be: gloednieuwe lokale verkiezingswebsite over gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid

Brussel, 20 september 2018 – Welk gemeente- of stadsbestuur mag prat gaan op het beste beleid inzake dierenwelzijn? Wil u weten of en in hoeverre uw gemeente- of stadsbestuur een volwaardig dierenwelzijnsbeleid voert? Dat kan via www.kiezenvoordieren.be, een gloednieuwe website die dierenrechtenorganisatie GAIA lanceert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. www.kiezenvoordieren.be biedt de kiezer een pak informatie over het dierenwelzijnsbeleid dat zijn/haar gemeente- of stadsbestuur de afgelopen jaren gevoerd heeft. "Dierenwelzijn wordt voor de kiezer steeds belangrijker, ook op lokaal niveau”, duidt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Op www.kiezenvoordieren.be kan u nagaan welke score uw beleid inzake dierenwelzijn haalt, welke de belangrijkste beleidsmaatregelen zijn die uw lokaal bestuur qua dierenwelzijn genomen heeft maar ook wat de verbeterpunten zijn. Bovendien komt u te weten hoe belangrijk de gevestigde politieke partijen dierenwelzijn op lokaal niveau vinden én waaraan de burger op dat gebied bij voorrang belang hecht. 

Dilbeek (91%), Merksem (90%) en Wilrijk (89%) mogen prat gaan op het meest diervriendelijke lokale beleid in het Vlaams Gewest.  Lochristi (13%), Sint-Gillis-Waas (11%) en Kluisbergen (8%) voeren op basis van de toegepaste criteria het slechtste dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen. De provincie Limburg (66%) haalt de hoogste gemiddelde score. West-Vlaanderen (46%) daarentegen scoort gemiddeld het laagst. 

Wat de Vlaamse steden betreft, scoort Hasselt 82%, Antwerpen 79%, Gent 77%, Leuven 76%, Mechelen en Kortrijk 75%, Genk 62%, Brugge en Oostende 52%.  

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behaalt Anderlecht met 93% de hoogste score, gevolgd door Elsene met 91% en Sint-Joost-ten-Node met 90%. Als laatste eindigen Ukkel (71%), Sint-Lambrechts-Woluwe (71%), Evere (36%) en Watermaal-Bosvoorde (34%). Gemiddeld haalt het Brussels Hoofdstedelijk gewest een score van 76%. In Wallonië bestaat de top 3 uit Jemeppe-sur-Sambre (100%), Courcelles (93%) en Bastogne (88%); de twee slechtste leerlingen van de Waalse klas, Libin en Assesse, halen 0%.  

Quotering 

Tussen 20 februari 2018 en 30 juni 2018 kreeg elk lokaal bestuur de kans om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. GAIA ging daarmee na of en in hoeverre een gemeente/stad voldeed aan de criteria en gaf op basis van hun antwoorden de steden en gemeenten een bepaald percentage. De volgende thema’s werden op 30 gequoteerd: schepen van Dierenwelzijn, budget zwerfkattenbeleid, dierenpolitie, verbod op kermispony’s, beheer overbevolking duivenpopulatie. Daarnaast werden een voederbeleid voor zwerfkatten, subsidies voor de sterilisatie van huiskatten, verbod op de verkoop van gezelschapdieren op markten en beleid omtrent vuurwerk (verbod en/of geluidsarm) elk op 20 punten gequoteerd. Wie een hondenloopweide voorziet, huisdieren toelaat in onder meer serviceflats, OCMW-woningen en/of rusthuizen en communiceert over dierenwelzijn in de gemeente/stad, kreeg telkens 10 punten. Via een zoekbalk kan iedere bezoeker via postcode of plaatsnaam kijken hoe goed of minder goed een gemeente of stad gescoord heeft. 

Top en flop in de provincies

Van alle Belgische gemeenten vulden 397 lokale besturen de vragenlijst in, in Vlaanderen waren dat er 225 (71%) en in het Brussels Gewest 13 (68%). De gemeente met het beste dierenwelzijnsbeleid in de provincie Antwerpen is Merksem (90%)in Limburg is dat Zutendaal (85%), in Oost-Vlaanderen Sint-Niklaas (85%), in Vlaams-Brabant Dilbeek (91%) en in West-Vlaanderen Koksijde (83%). In West-Vlaanderen heeft Spiere-Helkijn (13%) het minst diervriendelijke beleid, in Vlaams Brabant Bever (16%), in Oost-Vlaanderen Kluisbergen (8%), in Limburg Bilzen (41%) en in Antwerpen Olen (24%). 

Het belang van dierenwelzijn 

Op www.kiezenvoordieren.be staat ook te lezen welk belang de burger op lokaal niveau hecht aan dierenwelzijn. De tien speerpunten uit het memorandum van GAIA die borg staan voor een volwaardig gemeentelijk beleid inzake dierenwelzijn – waren onderwerp van een grootschalige enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. Elk van de tien speerpunten van GAIA kan rekenen op minstens 60% bijval bij zowel Vlamingen, Brusselaars als Walen. Opvallend is ook dat voor Vlamingen, Brusselaars en Walen voorlichting in de scholen omtrent dierenwelzijn, het toelaten van dieren in onder meer serviceflats en rusthuizen en een sterilisatiebeleid voor zwerfkatten tot de top 3 prioriteiten behoren. De meeste thema’s scoren zelfs tussen de 70 en de 90%. In Vlaanderen wil bijvoorbeeld 79% een dierenpolitie en is 83% gekant tegen de aanwezigheid van dieren op kermissen zoals pony’s. 

Gevestigde partijen over dierenwelzijn in steden en gemeenten 

Ook de gevestigde politieke partijen[1] kregen een vragenlijst over de tien speerpunten uit het memorandum van GAIA. Hun antwoorden staan ook integraal op www.kiezenvoordieren.be. “Alle gevestigde politieke partijen scharen zich achter onze speerpunten”, zegt Vandenbosch. “Zo reageren ze allemaal positief op een schepen van Dierenwelzijn. In principe zijn alle partijen ook voorstander van een verbod op kermispony’s en van een verbod op vuurwerk of van het gebruik van geluidsarm vuurwerk. Weliswaar benadrukken CD&V en N-VA de lokale autonomie.” 

“Met www.kiezenvoordieren.be wordt nog maar eens duidelijk dat dierenwelzijn ook op lokaal niveau belangrijk is voor de kiezer”, zegt de GAIA-voorzitter. “Lokale politici doen er goed aan om ook op lokaal niveau werk te maken van een ernstig en degelijk dierenwelzijnsbeleid want laat net dat de wens van hun kiezers zijn. De website is dan ook niet enkel nuttig voor de kiezer maar is tegelijkertijd een werkinstrument voor de nieuwe besturen om een degelijk en volwaardig dierenwelzijnsbeleid uit te rollen. Onze wens is dat elke gemeente en stad werk maakt van een steeds performanter dierenwelzijnsbeleid.”

--- Einde bericht ---
Meer informatie
Contact: Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475/45 20 15
​Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477/53 42 02

Ipsos Brussel .pptx

PPTX - 5.7 Mb

Ipsos Vlaanderen.pptx

PPTX - 5.8 Mb

2018 - RAPPORT NL.pdf

PDF - 1.4 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be