GAIA-onderzoek wijst uit: Merksem heeft diervriendelijkste bestuur van provincie Antwerpen, Olen het dieronvriendelijkste
Kiezenvoordieren.be: gloednieuwe lokale verkiezingswebsite over gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid
Brussel, 20 september 2018 – Merksem (90%),Wilrijk (89%) en Antwerpen (79%) mogen prat gaan op het meest diervriendelijke lokale beleid in de provincie Antwerpen. Rijkevorsel (30%), Zandhoven (25%) en Olen (24%) voeren op basis van de toegepaste criteria het slechtste dierenwelzijnsbeleid. Gemiddeld haalt de provincie Antwerpen 57%. Ter vergelijking: in West-Vlaanderen is dat 46%, in Oost-Vlaanderen 53%, in Vlaams-Brabant 57% en in Limburg 66%. Dat blijkt uit de website www.kiezenvoordieren.be, een gloednieuwe website die dierenrechtenorganisatie GAIA lanceert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.
Welk gemeente- of stadsbestuur mag prat gaan op het beste beleid inzake dierenwelzijn? Wil u weten of en in hoeverre uw gemeente- of stadsbestuur een volwaardig dierenwelzijnsbeleid voert? www.kiezenvoordieren.be biedt de kiezer een pak informatie over het dierenwelzijnsbeleid dat zijn/haar gemeente- of stadsbestuur de afgelopen jaren gevoerd heeft. "Dierenwelzijn wordt voor de kiezer steeds belangrijker, ook op lokaal niveau”, duidt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Op www.kiezenvoordieren.be kan u nagaan welke score uw gemeente-/stadsbestuur inzake dierenwelzijn haalt, welke de belangrijkste beleidsmaatregelen zijn die uw lokaal bestuur qua dierenwelzijn genomen heeft maar ook wat de verbeterpunten zijn. Bovendien komt u te weten hoe belangrijk de gevestigde politieke partijen dierenwelzijn op lokaal niveau vinden én waaraan de burger op dat gebied bij voorrang belang hecht.
Quotering
Tussen 20 februari 2018 en 30 juni 2018 kreeg elk lokaal bestuur de kans om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. GAIA ging daarmee na of en in hoeverre een gemeente/stad voldeed aan de criteria en gaf op basis van hun antwoorden de steden en gemeenten een bepaald percentage. De volgende thema’s werden op 30 gequoteerd: schepen van Dierenwelzijn, budget zwerfkattenbeleid, dierenpolitie, verbod op kermispony’s, diervriendelijk beheer overbevolking duivenpopulatie. Daarnaast werden een diervriendelijk voederbeleid voor zwerfkatten, subsidies voor de sterilisatie van huiskatten, verbod op de verkoop van gezelschapdieren op markten en beleid omtrent vuurwerk (verbod en/of geluidsarm) elk op 20 punten gequoteerd. Wie een hondenloopweide voorziet, huisdieren toelaat in onder meer serviceflats, OCMW-woningen en/of rusthuizen en communiceert over dierenwelzijn in de gemeente/stad, kreeg telkens 10 punten. Via een zoekbalk kan iedere bezoeker via postcode of plaatsnaam kijken hoe goed of minder goed een gemeente of stad gescoord heeft. Van de 78 gemeenten (en districten) in de provincie Antwerpen vulden 55 lokale besturen de vragenlijst in, goed voor 71%. Mechelen bijvoorbeeld scoort 75%.
Het belang van dierenwelzijn
Op www.kiezenvoordieren.be staat ook te lezen welk belang de burger op lokaal niveau hecht aan dierenwelzijn. De tien speerpunten uit het memorandum van GAIA die borg staan voor een volwaardig gemeentelijk beleid inzake dierenwelzijn – waren onderwerp van een grootschalige enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. Elk van de tien speerpunten van GAIA kan rekenen op minstens 60% bijval bij zowel Vlamingen, Brusselaars als Walen. Opvallend is ook dat voor Vlamingen, Brusselaars en Walen voorlichting in de scholen omtrent dierenwelzijn, het toelaten van dieren in onder meer serviceflats en rusthuizen en een sterilisatiebeleid voor zwerfkatten tot de top 3 prioriteiten behoren. De meeste thema’s scoren zelfs tussen de 70 en de 90%. In Vlaanderen is bijvoorbeeld 83% gekant tegen de aanwezigheid van dieren op kermissen zoals pony’s en
wil 79% een dierenpolitie.
Gevestigde partijen over dierenwelzijn in steden en gemeenten
Ook de gevestigde politieke partijen[1]kregen een vragenlijst over de tien speerpunten uit het memorandum van GAIA. Hun antwoorden staan ook integraal op www.kiezenvoordieren.be. “Alle gevestigde politieke partijen scharen zich achter onze speerpunten”, zegt Vandenbosch. “Zo reageren ze allemaal positief op een schepen van Dierenwelzijn. In principe zijn alle partijen ook voorstander van een verbod op kermispony’s en een van verbod op vuurwerk of van het gebruik van geluidsarm vuurwerk maar met dien verstande dat CD&V en N-VA de lokale autonomie benadrukken.”
“Met www.kiezenvoordieren.bewordt nog maar eens duidelijk dat dierenwelzijn ook op lokaal niveau belangrijk is voor de kiezer”, zegt de GAIA-voorzitter. “Lokale politici doen er goed aan om ook op lokaal niveau werk te maken van een ernstig en degelijk dierenwelzijnsbeleid want laat net dat de wens van hun kiezers zijn. De website is dan ook niet enkel nuttig voor de kiezer maar is tegelijkertijd een werkinstrument voor de nieuwe besturen om een degelijk en volwaardig dierenwelzijnsbeleid uit te rollen. Onze wens is dat elke gemeente, stad en district werk maakt van een performanter dierenwelzijnsbeleid.”
[1]CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, PvDa, sp.a, Vlaams Belang
--- Einde bericht ---