GAIA onthult: luxegigant LVMH financiert de bontlobby 

Vertrouwelijke documenten bewijzen: LVMH (Louis Vuitton, Dior, Givenchy...) steunt de bontindustrie met honderdduizenden euro's.

Brussel, 4 maart 2025 – De dierenrechtenorganisatie GAIA en Respect for Animals (UK) onthullen vandaag interne documenten waaruit blijkt dat luxegigant LVMH de bontindustrie financierde voor een bedrag van 300.000 euro in 2024. Dat geld was bestemd voor de International Fur Federation (IFF), de internationale bontfederatie, een lobby die er alles aan doet om een industrie in verval te beschermen. Elk jaar worden in Europa nog steeds 7 miljoen dieren onder afschuwelijke omstandigheden geslacht voor hun bont. (Hier link naar cijfers van de achteruitgang).

Documenten bewijzen LVMH's steun aan de bontlobby

De door GAIA onthulde documenten laten zien dat LVMH niet alleen bont verkoopt via haar merken zoals Louis Vuitton: ze steunt ook de Internationale Bontfederatie IFF financieel. In 2024 hadden ze daar 300.000 euro voor over. IFF werd in 1949 opgericht om de belangen van de bontindustrie te verdedigen.

Hoewel de IFF beweert haar leden op de hoogte te houden van wetenschappelijke en politieke ontwikkelingen rond dierenwelzijn, tonen de onthulde documenten een ander beeld. De federatie gebruikt lobbystrategieën om het dreigende einde van de bontsector af te wenden. ​ Dit omvat onder andere communicatiecampagnes die bont promoten als ‘duurzaam’ en het beïnvloeden van beleidsmakers wereldwijd. In Europa groeit de kans op een verbod op de kweek van pelsdieren voor bontproductie – een praktijk die al verboden is in 15 EU-lidstaten, waaronder België. Ook in de VS en Azië voert de IFF actief campagne tegen regelgeving die bont aan banden zou kunnen leggen. De IFF is zich ervan bewust dat het gebruik en de verkoop van bont onder druk staat en zoekt manieren om de productie te verplaatsen. China wordt als te riskant beschouwd vanwege het negatieve imago. Noord-Amerika blijkt om financiële redenen uitgesloten. De IFF overweegt Oekraïne als mogelijk alternatief na afloop van het conflict, om daar nieuwe pelsdierfokkerijen op te zetten.

De lobby richt zich niet alleen op productielocaties. Ze richt zich ook op jonge modeontwerpers, en probeert hen te beïnvloeden met programma’s waarbij ze het gebruik van bont promoten en proberen nieuw leven in te blazen onder het mom van “duurzaamheid”.

LVMH: de illusie van ethiek

In 2021 rechtvaardigde LVMH het gebruik van bont nog steeds. Het persagentschap AFP kreeg te horen dat de groep “het gebruik van bont door (zijn) merken zou toestaan om (zijn) klanten die bontproducten willen dragen, producten aan te bieden die op de meest ethische en verantwoordelijke manier zijn gemaakt”.

Ann De Greef, Algemeen Directeur van GAIA, reageert: “Terwijl LVMH praat over ethiek, financiert ze actief de wrede uitbuiting van pelsdieren. Consumenten moeten weten dat als ze producten van Dior, Givenchy, Kenzo of Louis Vuitton kopen, ze indirect dierenmishandeling steunen. We roepen het publiek op om alle LVMH-merken te boycotten zolang ze meewerken aan de mishandeling en afslachting van dieren. ”

Belgische consumenten verwerpen bont 

Volgens een opiniepeiling uitgevoerd door DEDICATED in januari 2025 op verzoek van GAIA, vinden bijna 3 op de 5 Belgen het onaanvaardbaar dat merken nog steeds dierenbont gebruiken. Bovendien zegt 76% een negatief beeld te hebben van merken die nog steeds dierenbont gebruiken.

Terwijl veel modehuizen zoals Max Mara, Dolce & Gabbana, Saint Laurent, Valentino, Prada, Gucci, Versace, Alexander McQueen, Balenciaga, Hugo Boss en Armani het gebruik van dierenbont hebben afgezworen, blijft LVMH volharden en gaat zelfs zo ver om de ontwikkeling ervan te financieren.

GAIA roept LVMH op onmiddellijk te stoppen met gebruik van bont

GAIA dringt er bij LVMH op aan om onmiddellijk een einde te maken aan het gebruik en de financiering van de bontlobby en roept het publiek op om actie te ondernemen door de groep uit te dagen via de website www.stoplvmh.be. In februari onthulde GAIA undercover beelden die de dierenrechtenorganisatie had gefilmd in bontfokkerijen in Polen en Roemenië. Die beelden legden de dieronwaardig wrede omstandigheden bloot waarin dieren worden gehouden en gedood. Met deze nieuwe documenten bewijzen GAIA en Respect for Animals (UK) dat LVMH zich niet beperkt tot het verkopen van bont, maar actief meewerkt aan het voortbestaan van een wrede en achterhaalde industrie, die door de groep luxemerken ook financieel ondersteunt wordt. 

 

Ontdek de nieuwe GAIA campagne website - www.stoplvmh.be

Downloaden

- DEDICATED opiniepeiling

- Video met ruwe beelden

- Campagne video

- Vertrouwelijke IFF-documenten

 

Onderstaande items:

- Bunny beelden

- Gedetailleerde gegevens over de neergang van de industrie - Bron: Fur Free Alliance / GAIA

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be