GAIA onthult nieuwe beelden over nertsenleed in Vlaanderen

“Hoog tijd voor een verbod op bontfokkerijen”

GAIA onthult vandaag nieuwe beelden die gefilmd werden in verschillende pelsdierkwekerijen in Vlaanderen. GAIA-directeur Ann De Greef: "We zien hoe nertsen zich zwaar neurotisch gedragen in kleine kooien. Van waardige levensomstandigheden kan je bezwaarlijk spreken. GAIA herhaalt dan ook zijn pleidooi voor een verbod op bontfokkerijen in Vlaanderen.” De beelden tonen ook een ontsnapte nerts die het hazenpad kiest. “Bontkwekerijen hebben duidelijk een zware impact op de biodiversiteit in onze regio”, aldus Diemer Vercayie van Natuurpunt, dat eveneens pleit voor een verbod.

In België worden enkel nertsen gekweekt voor hun pels. Het gaat om 160.000 dieren per jaar, die allemaal opgesloten zitten in een kleine draadgazen kooi van 80x30x30 centimeter. In totaal zijn er in ons land 17 pelsdierkwekerijen, die zich allemaal in Vlaanderen bevinden.

De beelden die GAIA vandaag onthult, bevestigen dat het gebrek aan bewegingsruimte en zwemwater bij de opgesloten nertsen gestoord gedrag teweegbrengt, in het jargon stereotiep gedrag genoemd. Dit soort gedrag is symptomatisch voor een groot gebrek aan dierenwelzijn. Ann De Greef: “De nertsen springen voortdurend op en neer in hun kooitje, ze maken repetitieve, ronddraaiende bewegingen, of ze likken constant aan de tralies van hun hok. Waardige levensomstandigheden? Ik dacht het niet.”

Ontsnappingskoningen

Nertsen zijn wilde dieren. Hun leefgebied in de natuur bestrijkt tot 6 vierkante kilometer. Daar leven nertsen solitair en ze vertoeven ook vaak in het water. Logisch dus dat nertsen in gevangenschap meesters zijn in het ontsnappen, wat eveneens duidelijk te zien is op de nieuwe GAIA-beelden. “De nerts is een exotische roofdiersoort en bovendien invasief”, zegt Diemer Vercayie, Zoogdierenexpert Natuurpunt. “Ontsnapte nertsen kunnen overleven in het wild en veroorzaken een grote druk op de inheemse fauna. Gezien hun enorme impact op de biodiversiteit in onze regio, is ook Natuurpunt voorstander van een verbod op pelsdierkwekerijen in Vlaanderen.” 

Sinds januari 2015 is zo’n verbod van kracht in Wallonië. In Nederland wordt het vanaf 2024 eveneens verboden om nertsen en andere pelsdieren te fokken voor bont. Dat heeft het nationaal hof van beroep van Den Haag gisteren bevestigd. In het arrest staat dat het economische belang van enkele nertsenkwekerijen niet opweegt tegen het algemeen belang dat een verbod wettigt. In Nederland worden jaarlijks 6 miljoen nertsen in 160 fokkerijen gehouden. Vlaanderen telt er dus meer dan 9 keer minder.

Verkiezingsbelofte

GAIA herinnert de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan de verkiezingsbelofte van zijn partij: een verbod op pelsdierhouderij met een overgangsperiode van 10 jaar. De dierenrechtenorganisatie vraagt de Vlaamse regering om de pelsdierhouderij te verbieden, in navolging van Wallonië en Nederland. Uit een recente opiniepeiling van Ipsos, in opdracht van GAIA, blijkt dat bijna 9 op de tien Vlamingen van oordeel is dat er een verbod moet komen op het houden en kweken van pelsdieren voor de productie van bont. Ook uit eerdere peilingen bleek al dat de overgrote meerderheid van de Belgen principieel gekant is tegen het houden en doden van dieren voor hun pels, ongeacht de omstandigheden waarin ze leven.

De Vlaamse bontindustrie zelf zal ongetwijfeld argumenteren dat een verbod op pelsdierkwekerijen een delokalisatie van de industrie zal betekenen, naar landen die er een minder strenge dierenwelzijnswetgeving op nahouden – zoals China. Maar een recent rapport (zie bijlage) wijst uit dat de huisvestingsomstandigheden van pelsdieren in kwekerijen overal ter wereld nagenoeg dezelfde zijn.

Rapport (2015): bont is dierenleed, in Europa net zo goed als in China

PDF - 8.3 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be