GAIA onthult nieuwe beelden uit wrede bontindustrie

73 % Belgen wil verbod op handel in bont 

Brussel, 18 februari 2025 – ​ GAIA onthult nieuwe beelden die de dierenrechtenorganisatie in januari 2025 undercover wist te filmen in Polen, een van de grootste bontproducenten in Europa. In heel België is de pelsdierhouderij verboden, maar de verkoop van bont blijft nog steeds toegestaan. Uit een nieuwe opiniepeiling in opdracht van GAIA blijkt dat drie op de vier Belgen vinden dat beleidsmakers de verkoop van bont in ons land moeten verbieden. Vandaag onthult GAIA nieuwe beelden die de wrede realiteit van het pelsdierenleed en de gruwelijke dodingsmethoden aan het licht brengen. 

Nieuwe undercoverbeelden tonen gruwel in bontkwekerijen

De beelden tonen de alledaagse realiteit in bontkwekerijen: honderden nertsen en wasberen zitten opgesloten in krappe metalen kooien. Uitwerpselen hopen zich op onder de kooien en stromen rechtstreeks op de grond. Doordat de dieren niet op een vast oppervlak kunnen staan, raken hun poten ernstig beschadigd. Wasberen krijgen een overvloed aan vette brij te eten en kunnen zich nauwelijks bewegen. Hierdoor ontwikkelen ze extreem overgewicht: hoe dikker hun vacht, hoe hoger de marktwaarde.

De omstandigheden in bontkwekerijen maken natuurlijk gedrag, zoals verkennen, jagen of lopen, onmogelijk. Dit leidt tot ernstige gedragsstoornissen zoals zelfverminking, kannibalisme en stereotiep gedrag. De dieren verlaten hun kooien nooit, behalve om na zes à zeven maanden op brute wijze te worden gedood. De beelden tonen ook de bijzonder wrede manier van doden: wasberen worden hardhandig uit hun kooien getrokken en vervolgens anaal geëlektrocuteerd, en dat in het bijzijn van alle andere dieren.

Een industrie in verval, maar nog steeds aanwezig

In tien jaar tijd is de bontproductie in Europa met 75% gedaald: van 44 miljoen gedode dieren in 2013 tot zeven miljoen in 2023, waaronder 6,4 miljoen nertsen, 390.000 vossen en 50.000 wasberen.

Ook in China, een van 's werelds grootste producenten, is de daling duidelijk: de productie is in 2023 met meer dan de helft gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vijftien EU-landen, waaronder Slovenië, Tsjechië en Nederland, hebben bontfokkerijen verboden. In België werd de pelsdierhouderij stapsgewijs verboden. Wallonië was in 2015 de eerste regio die bontproductie verbood, gevolgd door Brussel in 2017. In 2018 kondigde Vlaanderen, de enige regio waar pelsdierkwekerijen nog actief waren, een decreet aan met als doel de sector tegen eind 2023 volledig uit te faseren. Dit verbod, dat nu in het hele land van kracht is, bespaart jaarlijks 150.000 nertsen van de wreedheden die te zien zijn op de beelden die GAIA vandaag onthult.

Hoewel de pelsdierhouderij in België verboden is, blijven bontkleding en -accessoires te koop bij luxemerken en gespecialiseerde winkels. Daar moet een einde aan komen.

LVMH gaat door, ondanks afwijzing van bont door burgers

Terwijl tal van modehuizen, waaronder Dolce & Gabbana, Prada, Gucci en recentelijk Max Mara, bont de rug hebben toegekeerd, blijven sommige luxemerken zoals de LVMH-groep (Louis Vuitton, Dior, ...) bont gebruiken, ondanks de duidelijke afkeer van het publiek.

Bijna 3 op 4 Belgen willen verbod op bonthandel 

Een nieuwe opiniepeiling van Dedicated (januari 2025), in opdracht van GAIA, toont aan dat 76% van de Belgen een negatief beeld heeft van merken die nog steeds bont verkopen en dat 73% wil dat ons land de verkoop ervan verbiedt.

Ernstig gezondheidsrisico

Bontfokkerijen vormen ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Tijdens de COVID-19-pandemie werden honderden nertsenfokkerijen getroffen door het coronavirus, waarbij dieren nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus op mensen overdroegen.

Recente ontwikkelingen tonen aan dat dit risico nog steeds aanwezig is: in oktober 2024 werd een nieuwe uitbraak van het coronavirus vastgesteld in een bontkwekerij in Italië.

GAIA roept op tot een verbod op de bontverkoop in België

GAIA start vandaag een campagne om de regionale overheden, die bevoegd zijn voor deze kwestie, op te roepen de verkoop van bont te verbieden en burgers aan te moedigen merken die bont blijven gebruiken, te boycotten.

 

"België mag geen medeplichtige meer zijn van deze industrie. We hebben de peldierhouderij verboden, nu is het tijd om ook de handel in bont te verbieden."
– Ann De Greef, algemeen directeur GAIA

 

Te downloaden:

Beelden, opiniepeiling en campagnemateriaal van GAIA

- Opiniepeiling DEDICATED

- Video met ruwe beelden

- Campagnevideo van GAIA

Elementen hieronder :

- Foto's uit het undercoveronderzoek

- Afbeelding van Bunny 

 

Gedetailleerde gegevens – Bron: Fur Free Alliance / GAIA

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be