GAIA: Ook Boerenbond misleidt afnemers en consumenten van scharreleieren

Brussel, 7 november - Niet alleen leghennenhouder en eiproducent Pyfferoen bedriegt de consument, ook de Boerenbond doet aan misleiding. Dat zegt GAIA. De dierenrechtenorganisatie is niet te spreken over de Boerenbond, die beweert dat scharrelkippen 's nachts in kooien mogen 'opgehokt', lees opgesloten worden. "De wetgeving laat dat beslist niet toe voor scharrelkippen, die binnen gehouden worden maar geenszins in kooien mogen opgesloten worden. Kippen met vrije uitloop mogen krachtens specifieke Europese wetgeving terzake gedurende een beperkte periode in de ochtenduren binnen gehouden worden maar ook niet in kooien", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Niet alleen leghennenhouder en eiproducent Pyfferoen bedriegt de consument, ook de Boerenbond doet aan misleiding.

Naar aanleiding van de beelden van Animal Rights over de frauduleuze wantoestanden en erbarmelijke leefomstandigheden van de legkippen in een leghennenbedrijf in Wingene vraagt GAIA minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de wettelijk nog toegelaten kooihuisvesting voor legkippen, de zogenaamde verrijkte kooien, te verbieden en alleen nog de beste scharrelsystemen met buitenbeloop toe te laten, die aan de hoogste kwaliteit van dierenwelzijn voldoen.

GAIA wil een verbod op wat het slechtste is voor legkippen: "13 maanden eieren leggen in 'verrijkte kooien', waarin een legkip ongeveer een A-4 ruimte heeft en nauwelijks aan haar elementaire gedragsbehoeften kan voldoen, is catastrofaal voor het dierenwelzijn. Aan het einde van de legperiode zien de dieren er uit als gepluimde scharminkels”. Ook de betere scharrelsystemen met vrije uitloop of overdekt buitenbeloop zijn voor leghennen lang niet het paradijs op aarde - dat is onmogelijk in gelijk welk commercieel systeem. Maar in verrijkte kooien zijn de welzijnsproblemen inherent terwijl de kooivrije huisvestingssystemen nog heel wat ruimte bieden voor structurele oplossingen en verbeteringen van het dierenwelzijn.

Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio van zijn kant kondigde al een verbod op nieuwe kooibedrijven in Wallonië aan, dat ingaat in 2022. Een volledig verbod, dus ook op de reeds bestaande bedrijven, voorziet hij tegen 2028.  

- Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be