GAIA over beslissing Europese Commissie kooksystemen landbouwdieren uit te faseren: “Dit is het begin van de ommekeer voor honderden miljoenen dieren in de EU”
Brussel, 30 juni 2021 - GAIA reageert bijzonder verheugd op het voornemen van de Europese Commissie om de kooihuisvestingssystemen voor 300 miljoen kippen, varkens, konijnen, eenden, ganzen, kalveren in de EU uit te faseren tegen 2027. Dat kondigden Vice-Voorzitster van de Europese Commissie Vera Jourová en Europees Commissaris Stella Kyriakides vandaag aan op een persconferentie. De aankondiging is een officiële reactie op het Europese burgerinitiatief “Stop de kooien” waaraan 170 organisaties deelnamen en dat In één jaar tijd 1 miljoen 397.113 gevalideerde handtekeningen verzamelde van EU-burgers in 18 lidstaten (11 meer dan het vereiste minimum van 7), bijna 400.000 meer dan de vereiste 1 miljoen handtekeningen. GAIA trok het initiatief in België en verzamelde meer dan 90 000 handtekeningen. Commissaris Kyriakides noemde het burgerinitiatief, het 6de succesvolle op 75 geregistreerde initiatieven in de voorbije tien jaar, met het derde hoogste aantal handtekeningen “een voorbeeld van participatieve democratie.”
De Commissie zal een voorstel tot wetgeving doen tegen eind 2023, met inbegrip van een maatschappelijke en economische impactanalyse en flankerende maatregelen die de transitie naar een kooivrije veehouderij leefbaar moeten maken voor de Europese veehouders. Onze beslissing is een opportuniteit voor gezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn en sluit aan bij de ‘Van boer tot bord-strategie’", zei Kyriakides nog. Ook zal de Commissie maatregelen overwegen om ervoor te zorgen dat ingevoerde dierlijke producten voldoen aan de EU-normen voor dierenwelzijn. GAIA -voorzitter Michel Vandenbosch: “Vandaag is een memorabele dag voor het dierenwelzijn. Het belang van de beslissing van de EC kan niet onderschat worden. Dit is het begin van de ommekeer voor honderden miljoenen dieren in de EU. Kooisystemen afschaffen, is een enorme stap op weg naar het einde van de intensieve/industriële veehouderij in de EU. We blijven waakzaam zolang de Commissie de daad niet bij het woord voegt. Waakzaamheid is ook nodig om te voorkomen dat gevestigde belangen stokken in de wielen steken en de hele operatie uithollen “
---- Einde persbericht ----