GAIA over daling zwerfkatten en katten in asielen: “Bemoedigend maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten!”

“Een bemoedigende evolutie", reageert GAIA op de cijfers, die Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vandaag bekend maakte. Er zijn in 2017 zestien procent minder katten terechtgekomen in de asielen en het aantal spuitjes voor euthanasie is gedaald met dertig procent. Het aantal zwerfkatten in de asielen is gedaald met dertig procent en het aantal spuitjes voor zwerfkatten met veertig procent. “Veelbelovende cijfers maar we mogen nu niet bij de pakken blijven zitten”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Verdere bewustmakingcampagnes, zeker rond de sinds 1 april wettelijk verplichte sterilisatie, zijn van essentieel belang. Onze wens is dat in de toekomst geen enkele kat - tenzij het diergeneeskundig noodzakelijk is - nog een spuitje krijgt.”

De dalende cijfers bewijzen voor GAIA dat het zwerfkattenbeleid van de lokale besturen vruchten afwerpt. “Daarnaast is er ook bij de burgers een mentaliteitswijziging: de sterilisatie van hun kat wordt steeds meer als een zorg- en burgerplicht gezien”, zegt Vandenbosch. “Maar helaas is dat bij te veel mensen nog niet het geval. Daarom dat wij jarenlang gestreden hebben voor een verplichte sterilisatie van huiskatten.”

Ethisch verantwoorde kattenpopulatie
Die verplichte sterilisatie is sinds kort in heel België van kracht. In Vlaanderen moeten nieuwgeboren katjes gesteriliseerd zijn voor de leeftijd van 5 maanden, katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn. “Die verplichte sterilisatie moet de mentaliteitsverandering in het belang van een ethisch verantwoorde kattenpopulatie - aantal adopties en dumpingen in de asielen in evenwicht - verder stimuleren.”

Voor GAIA is de strijd dus nog lang niet gestreden. “Tijdens de zomer bezoeken we 12 Belgische steden en gemeenten om mensen te sensibiliseren rond de verplichte sterilisatie van hun kat. Zo helpen ze mee aan een kattenpopulatie in evenwicht waarbij geen enkele kat nog een spuitje moet krijgen omdat ze geen thuis vindt. Daarnaast krijgen ze ook een gezondere en gelukkigere kat.” GAIA pleit er nu ook voor om de btw op de sterilisatie van katten te verlagen van 21 naar 6%. “Zo hopen we nog meer mensen te overtuigen van de enige juiste beslissing.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be