GAIA over nieuwe erkenningsvoorwaarden Vlaamse dierentuinen: "Nu nog strengere, concrete normen voor verblijven dieren die zeer hoge welzijnseisen stellen"

Brussel, 8 juni 2018 - Dierenrechtenorganisatie GAIA verwelkomt het nieuwe besluit van de Vlaamse regering dat nieuwe erkenningsvoorwaarden oplegt aan dierentuinen. "Het is inderdaad hoog tijd dat die voorwaarden aangescherpt worden," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Maar daar mag het niet bij blijven."

Hoge welzijnseisen

GAIA vindt de oprichting van een ethische commissie in elke dierentuin een goede zaak. "Maar de meerwaarde van zo'n commissie zal afhangen van de samenstelling ervan", zegt Vandenbosch. Voor de GAIA-voorzitter moeten er concreet zeker ook dringend strengere wettelijke normen komen voor de verblijven en de inrichting van de dierenverblijven, veel meer geënt op het model van de natuurlijke omgeving. "Zo wordt de levenskwaliteit van de dieren in gevangenschap verbeterd. Dat geldt zeker voor primaten, roofdieren, olifanten en alle andere dieren die in hun natuurlijk biotoop een groot leefgebied doorkruisen en zeer hoge welzijnseisen stellen."

GAIA roept Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om ook daar dringend werk van te maken. "De minister moet daarop aandringen bij de dierentuinencommissie, die hem terzake adviseert", besluit Vandenbosch. 

--- Einde bericht ---

Meer informatie

Contact: Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475/45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be