GAIA over Tongerens project contraceptief voeder tegen duivenoverlast: “Methode voorkomt wrede vergassing ; andere steden en gemeenten moeten voorbeeld volgen want efficiënt, diervriendelijk en selectief!"

Brussel, 29 november 2017 - Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert zeer verheugd op de eerste resultaten van het project met contraceptief voeder dat in Tongeren wordt toegepast om de duivenoverlast en de duivenpopulatie op zo diervriendelijk mogelijke wijze binnen de perken te houden. Sinds men met dat voeder met geboortenbeperkende werking van start is gegaan, blijkt de duivenpopulatie in Tongeren met 28 % te zijn afgenomen en men verwacht dat de populatie over afzienbare tijd met 4/5 zal afnemen.

Efficiënt, diervriendelijk en selectief
“Dit zijn zeer bemoedigende resultaten”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Nu bovendien blijkt dat de methode voldoende selectief werkt zodat andere vogels er geen nadelige impact van ondervinden - staat niets nog andere steden en gemeenten in de weg om dezelfde diervriendelijke en kennelijk efficiënte methode toe te passen. Het is nu perfect mogelijk om wrede eradicatiemethodes, waarbij de dieren met netten gevangen en nadien vergast worden, achterwege te  laten.” GAIA onderstreept wel het de noodzaak van regelmatige monitoring om desgevallend bij te sturen en informatiecampagnes te voeren. “Het succes van het project mag niet tijdelijk maar moet duurzaam zijn. Veel hangt af van de mate waarin de situatie en vooruitgang van nabij opgevolgd zullen worden, en van de kwaliteit van die opvolging”, besluit Michel Vandenbosch.

---Einde bericht---

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be