GAIA over weggestemd Vlaams decreetvoorstel verbod dwangvoederen voor foie gras
“Gemiste kans om wrede productiemethode te bannen in Vlaanderen!”
Brussel, 6 december 2017 - “Dit is een gemiste kans voor Vlaanderen om zich aan te sluiten bij de meeste EU-lidstaten, die dwangvoederen voor foie grasproductie verbieden of als dierenmishandeling verwerpen omwille van het wetenschappelijk aangetoonde, ernstige dierenleed dat ermee gepaard gaat." GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert teleurgesteld op de stemming in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement. Die verwierp, meerderheid (N-VA, CD&V en Open VLD) tegen oppositie Sanctorums voorstel van decreet voor een verbod. Michel Vandenbosch: “N-VA en Open VLD spraken zich duidelijk uit dat gavage dieronvriendelijk is, maar verscholen zich achter een onderzoek naar een productiemethode zonder gavage, die de minister van Dierenwelzijn bestelde bij de KUL (kostprijs 120000 euro), en waarvan de meerderheidspartijen de resultaten willen afwachten. Maar de onderzoeksresultaten worden pas verwacht in 2020. GAIA is zeer sceptisch over wat die studie zal opleveren.
Vlaanderen blijft 1 producent plezieren
Voor wie er nog aan twijfelt, de huidige dwangvoedermethodes zijn zeer schadelijk voor het welzijn van de zwemvogels, die mishandeld worden voor de productie van foie gras. Het meest recente rapport dat die welzijnsschade nog maar eens bevestigt, dateert van 2015 en is van de hand van wereldautoriteit professor Donald M. Broom, professor Dierenwelzijn aan de Cambridge University. In de huidige dierenwelzijnswet van 1986 is dwangvoedering in principe verboden, maar wordt een uitzondering gemaakt voor 'gespecialiseerde kwekerijen’ (wel helemaal verboden in het Brussels Gewest), lees voor de productie van foie gras. Met zijn voorstel van decreet wilde Sanctorum die uitzondering schrappen. De meerderheidspartijen stemden echter tegen zijn voorstel. “Vlaanderen houdt één enkele producent de hand boven het hoofd”, onderstreept Michel Vandenbosch. "Intriest en teleurstellend!”
Dwangvoederen is zelfs in Turkije verboden
In 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden, of worden de wetten ter bescherming van het dierenwelzijn zo geïnterpreteerd dat de praktijk als strafbare dierenmishandeling beschouwd wordt. Slechts vijf EU-landen produceren foie gras: Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije en België. In Israël, een land dat vroeger tien keer meer foie gras produceerde dan België, werd dwangvoedering in 2003 verboden. De praktijk is ook verboden in Zwitserland, Noorwegen, Argentinië, Turkije (sinds 2004!) én in de Amerikaanse staat Californië. In Vlaanderen is er nog slechts één producent van foie gras, die dwangvoedering of gavage toepast.
Oproep aan EU zonder gevolg
Als men zo nodig foie gras wil blijven produceren, dan moet het wat GAIA betreft zonder dwangvoedering gebeuren. Een verbod op dwangvoedering in Vlaanderen zou daartoe een stimulans vormen. Oproepen aan de Europese Commissie om de voorwaarde van het levergewicht (450 g of 9 x het normale gewicht van een gezonde lever van 50 g) te schrappen als voorwaarde om een vervette eendenlever als foie gras te mogen verhandelen, bleven tot hiertoe zonder gevolg.
- Einde bericht -