GAIA pleit voor meer dierenwelzijn in eindtermen op Onderwijsfestival

“Kinderen zijn de toekomst van de dieren”

Morgen vindt een groots opgezet Onderwijsfestival plaats in het Vlaams Parlement. Bedoeling is om zo het maatschappelijke debat over de toekomstige eindtermen tot in het hart van onze democratie te brengen. Jane Reniers, verantwoordelijke Educatie van GAIA, spreekt er over hoe belangrijk het is dat kinderen en jongeren bijleren over en zich inleven in de aard van dieren als individuen. “De huidige eindtermen blijven erg vaag over dierenwelzijn. Zelfs in de biologieles wordt niet gesproken over dieren als individu. En daar willen we verandering in brengen.”

Jane Reniers is morgen aanwezig op de ‘speakers corner’ bij de ingang van de Bureauzaal op de eerste verdieping van het Vlaams Parlement, en dit vanaf 14u50. Ze zal er spreken voor een publiek van scholieren, leerkrachten, burgers en andere stakeholders. Er zullen ook parlementsleden aanwezig zijn op het Onderwijsfestival, waarvoor er in totaal meer dan 1.000 mensen zijn ingeschreven.

“De huidige, vakoverschrijdende eindtermen in het onderwijs bevatten wel degelijk belangrijke vaardigheden”, vindt Jane. “Empathie, kritisch denken, respect, verantwoordelijkheid en zorgzaamheid: dat wordt op school allemaal gestimuleerd, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Wél een probleem voor ons is dat de eindtermen behoorlijk vaag blijven over dierenwelzijn. Zelfs in de biologieles wordt er niet gesproken over dieren als individu.”

Gastlessen op school

Daarom pleit GAIA ervoor om de zogeheten ‘Circle of compassion’ uit te breiden naar alle levende wezens met een gevoelsvermogen. Concreet: voor de dierenrechtenorganisatie is het cruciaal om kinderen en jongeren een respectvolle en ethische omgang met dieren bij te brengen, en dat ze bekommerd zijn om de meest kwetsbare en weerloze wezens op deze planeet. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “De kinderen van vandaag zijn immers de toekomst van de dieren. Kinderen zijn de toekomstige rechters, besluitvormers, aankoopdirecteurs van supermarkten,… Ooit zullen zij dus een invloed hebben op de manier waarop dieren worden behandeld.”

GAIA Education is al jaren een schot in de roos in de Waalse en de Franstalige scholen in Brussel. Dit schooljaar startte GAIA daarom ook in Nederlandstalig België een ambitieus project op, helemaal op maat van de jeugd. Tijdens onze gastlessen op school laten onze voorlichters de leerlingen op een interactieve en ludieke manier nadenken over de mens-dierrelaties (door educatief spel, groepswerk, quiz,…) en ze voorzien hun van wetenschappelijke informatie (biologie, ethologie, wetgeving). Sinds september tekenden liefst 4.000 Nederlandstalige leerlingen, én hun leerkrachten, present voor het educatieve programma van GAIA.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be