GAIA pleit voor verbod op particulier vuurwerk

“Voor de dieren is al dat geknal pure horror”

Voor huisdieren en weidedieren is vuurwerk heel angstaanjagend. Sommige dieren laten er zelfs het leven bij. Daarom roept GAIA de Belgische burgemeesters op om particulier vuurwerk te verbieden. “Overtredingen moeten bestraft worden met een GAS-boete”, vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Voor de dieren is vuurwerk immers pure horror.” De organisatie spoort iedereen aan om vuurwerkincidenten waar dieren bij betrokken zijn te melden via de GAIA-website.

Sommige soorten vuurwerk halen geluidsniveaus tot 160 decibel. Ter vergelijking: een opstijgend vliegtuig produceert een geluidsniveau van 125 decibel op een waarnemersafstand van 100 meter. Dieren hebben bovendien een veel gevoeliger gehoor dan mensen, dus voor hen betekent vuurwerk een ware foltering. In paniek en verward vluchten huisdieren en weidedieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen er dieren verloren, ze raken gewond, veroorzaken ongevallen, of – veel erger nog – ze overlijden.

“Ik vrees dat er ook dit jaar weer veel problemen zullen zijn”, zegt Michel Vandenbosch. GAIA is dan ook van oordeel dat het voor particulieren verboden moet worden om nog vuurwerk af te steken, en dat overtreders een GAS-boete moeten krijgen. Vandenbosch: “Geen populair standpunt misschien, maar stel je eens in de plaats van die dieren. Voor hen betekenen al dat geknal en al die lichtflitsen pure horror. Hoog tijd dus voor een verbod op particulier vuurwerk in heel België.”

Nieuw meldpunt

GAIA verwijst naar het voorbeeld van de gemeenten Dilbeek en Tremelo, waar het afsteken van vuurwerk officieel verboden is. Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) riep alle Vlaamse burgemeesters afgelopen weekend op om vuurwerk te beperken tot één locatie in hun gemeente, als een verbod niet realistisch is. “Ik ben het niet eens met minister Weyts”, zegt Michel Vandenbosch. “Een verbod op particulier vuurwerk is zeker haalbaar als iedereen correct wordt geïnformeerd en gesensibiliseerd, in combinatie met een systeem van GAS-boetes voor wie niet horen wil.”

Op zijn beurt roept de dierenrechtenorganisatie iedereen op om vuurwerkincidenten met dieren te melden. Dat kan via de GAIA-website of via info@gaia.be. “Dieren die weglopen als gevolg van de harde knallen, dieren die sterven als gevolg van vuurwerk,… Laat het ons alstublieft weten”, aldus Vandenbosch. De dierenrechtenorganisatie maakt na Nieuwjaar de balans op, en hoopt zo extra druk op de ketel te zetten om particulier vuurwerk voorgoed een halt toe te roepen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be