GAIA: “Puppyhandelaar Happy Doggy veroordeeld, maar geen gerechtigheid voor de puppy's”

Antwerpen, 30 april 2021- Hondenimporteur BVBA Puppyhouse (“Happy Doggy”) uit Boechout en de 2 zaakvoerders werden strafrechterlijk veroordeeld voor inbreuken op de Vlaamse milieuwetgeving en op de dierenwelzijnswet : 200.000 € aan illegale vermogensvoordelen wordt verbeurd verklaard. Bijkomend legt de rechtbank boetes op voor een bedrag van 70.000 € (opdeciemen inbegrepen). In totaal dus 270.000 €.

Lichte veroordeling wegens schending dierenwelzijn

Wat de inbreuken betreft op de wetgeving inzake dierenwelzijn veroordeelde de rechtbank in slechts één geval Happy Doggy wegens de verkoop van een hond met duidelijke ziektesymptomen (een zwaar mankend dier met ontbrekende kootjes aan de achterpoot). De vordering van de andere 18 burgerlijke partijen met een sterk dossier inzake puppyleed (gekochte puppy’s die na aankoop ernstig ziek werden of stierven) werden evenwel allemaal ongegrond verklaard. Ook de vordering van GAIA, die zich burgerlijke partij had gesteld, werd ontvankelijk maar ongegrond verklaard. De rechtbank legde ook boetes op voor het importeren van puppy’s (vooral uit Tsjechië en Hongarije) zonder zelf voldoende honden te kweken (geen 10 nesten uit eigen kweek verhandelen), wat nochtans wettelijk verplicht is.

Dierenartsen vrijgesproken

Voor de correctionele rechtbank stonden samen met de twee zaakvoerders ook drie dierenartsen, die de afgelopen drie jaar hun diensten hadden aangeboden aan Happy Doggy, terecht. De drie aangeklaagde dierenartsen werden vrijgesproken. Zij stonden terecht wegens het stelselmatig verkorten van de quartantaineperiode, onder wie één die vorig jaar veroordeeld werd wegens het vervalsen van veterinaire documenten.

Veroordeeld wegens illegale exploitatie

Happy Doggy werd wel veroordeeld wegens het kweken  van te veel honden in woongebied (maximum 10 honden boven de zes maanden) en  had daar dus nooit gevestigd mogen zijn.

Niet aan proefstuk toe

In 2017 (vonnis 22 september) werd Happy Doggy al veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 191.000 euro illegale vermogensvoordelen wegens het verhandelen van 382 te jonge pups uit Tsjechië.

Geen gerechtigheid voor de puppy’s

Bij GAIA overheerst ontgoocheling. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: Vandaag stond er veel op het spel voor de dieren, met name voor het lot van 1500 puppy’s die Happy Doggy jaarlijks importeert uit Oost-Europa. Maar vandaag geschiedde geen gerechtigheid voor de dieren. Ik kan alleen maar vaststellen dat de veroordeling niet in verhouding staat tot de ernst van het leed dat zovele weerloze puppy’s aangedaan wordt. GAIA had op een zwaardere veroordeling gehoopt, gelet op de systematische schendingen van het dierenwelzijn door Happy Doggy en dit al vele jaren. Al in 2014 diende GAIA de eerste strafklacht in en de situatie is 7 jaar later niet verbeterd. De verbeurdverklaring en de boetes zijn niet van die aard om de praktijken van Happy Doggy een halt toe te roepen. Ik vrees dat deze grootschalige invoerder van pups goedgelovige kopers honden met allerlei aandoeningen zal blijven aansmeren.”

Peulschil

Meester Anthony GODFROID, advocaat van GAIA, voegt toe: “Tussen 2017 en 2021 is de BVBA Puppyhouse strafrechtelijk veroordeeld tot de betaling aan de Belgische Staat van 470.000 euro. Dit lijkt een groot bedrag, maar gelet op de grote hoeveelheid geld die omgaat in de sector van de import van puppy’s uit Oost-Europa, schromelijk onvoldoende. Ik zou durven spreken van een peulschil. Ik weet en voorspel dat de klachten over deze “ondernemer” zullen blijven binnenstromen. En dan kunnen we weer van voorafaan beginnen. Ik wil er ook op wijzen dat de vordering van de Procureur des Konings meer dan 10 x hoger lag: hij vroeg een verbeurdverklaring van afgerond 2,5 miljoen euro. De Procureur vroeg ook een verbod op het houden van dieren en dat heeft de rechter vandaag op de publieke zitting niet uitgesproken. Ook op de gevraagde sluiting van de inrichting is de rechter niet ingegaan.”

Beroep?

De komende dagen zal de raadsman van GAIA het vonnis grondig bestuderen: “De kans dat ik mijn cliënt adviseer om hoger beroep aan te tekenen, is bijzonder groot. De systematische schendingen van het dierenwelzijn zijn nu onvoldoende ernstig genomen.”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be