GAIA reageert op labelinitiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts

“Verlies geen tijd met tijdrovende bijzaken en maak werk van de essentie: onverdoofd slachten verbieden”

Brussel, 8 september 2016 - Vlees van onverdoofd geslachte dieren labelen zoals Vlaams minister van Dierenwelzijn is overeengekomen met de grootwarenhuizen, is een maatregel van ondergeschikt belang, die misschien op slechts heel lange termijn een ontradend effect zou kunnen hebben. Dat zegt dierenrechtenorganisatie GAIA. “Meer mensen zullen misschien minder vlees van onverdoofd geslachte schapen of runderen kopen indien zo’n label vermeldt op welke wijze het dier geslacht is maar dan moet de slachtmethode – met of zonder verdoving – minstens duidelijk zichtbaar vermeld staan op de verpakking! Het is echter lang niet zeker of  daarmee ook maar één schaap, koe of kalf minder onverdoofd geslacht zal worden”, benadrukt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dat komt omdat in Belgische slachthuizen schapen en runderen niet alleen voor binnenlandse vleesconsumptie onverdoofd geslacht worden. Dergelijk vlees wordt ook in enorme hoeveelheden uitgevoerd naar landen als Frankrijk, waar de vraag naar onverdoofd geslacht ‘halal’-vlees almaar toeneemt. Vleesgrossisten spelen daar op in.”

GAIA vreest dat sommigen dit lang nog niet gerealiseerde initiatief van de minister maar al te graag zullen aangrijpen om het bij een label te houden en een verbod op onverdoofd slachten als overbodig af te doen. “De overgrote meerderheid  van de Vlamingen wil geen etiketten voor de schone schijn, maar spreekt zich klaar en duidelijk uit voor een wettelijk verbod op onverdoofd slachten.”

GAIA roept minister Weyts dan ook op om geen tijd te verliezen met tijdrovende bijzaken als etikettering, die de aandacht afleiden van de essentie: de wet doen wijzigen, onverdoofd slachten verbieden en verdoving verplichten zonder uitzondering voor rituele slachtingen. Om technisch vermijdbaar dierenleed daadwerkelijk te voorkomen!

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be