GAIA REAGEERT TEVREDEN OP NULTARIEF SUCCESSIERECHTEN LEGATEN VOOR GOEDE DOELEN

Brussel, 19 september 2020 - GAIA reageert tevreden op het besluit om voor vzw’s het nultarief erfbelasting (beter gekend als successierechten) op legaten in te voeren in Vlaanderen. Dat voorontwerp van decreet werd gisteren op initiatief van de minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) goedgekeurd door de Vlaamse regering. Het voorontwerp moet nu naar de Raad van State. “Wij krijgen nul eurocent subsidies en zijn voor onze werking volledig afhankelijk van donaties, giften en legaten”, verduidelijkt GAIA-directeur Ann De Greef. “Wetende dat legaten een derde tot de helft van onze werkingsmiddelen uitmaken, maakt dit voor ons, en vooral voor de dieren, een wereld van verschil.” GAIA benadrukt dat ze bewust kiezen voor geen overheidssubsidies: “Zo behouden we onze broodnodige onafhankelijkheid.”

Tot op vandaag bedragen de successierechten voor goede doelen 8,5%. Als het van minister Diependaele en de Vlaamse regering afhangt, wordt dat tarief binnenkort verlaagd tot 0%. “Wij zijn verheugd met deze beslissing die onze werking alleen maar ten goede zal komen”, zegt De Greef. “Er zijn al jaren geweest waar wij tot de helft van onze werkingsmiddelen putten uit de legaten van dierenvrienden die ons opnemen in hun testament. Het verschil tussen 8,5% en 0% erfbelasting is dan ook meer dan gunstig voor ons.”

Het voorontwerp van decreet gaat nu naar de Raad van State waarna het goedgekeurd kan worden door het Vlaams parlement. “Wij hopen dat het ontwerp snel zal goedgekeurd worden. En dat het Brussels Gewest (op dit moment geldt daar een erfbelasting van 25% op de legaten van goede doelen zoals GAIA (geen fiscaal attest)) en Wallonië (7%) het goede voorbeeld van Vlaanderen zullen volgen.”

Einde bericht 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be