GAIA: Rechtbank Brussel schuift hete aardappel door naar Europees Hof Justitie

Moslims vangen wel bot: verbod onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren blijft van kracht tijdens komende offerfeest

Brussel, 28 juli 2016 - In de zaak die enkele moslimverenigingen hadden aangespannen tegen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, meer bepaald tegen de toepassing van de EU - slachtverordening, besliste de Brusselse rechtbank van eerste aanleg eerst een prejudiciële vraag te stellen aan het Europees Hof van Justitie vooraleer de knoop door te hakken. Zo schuift de rechtbank de hete aardappel door naar het Hof in Luxemburg.

De moslimverenigingen hadden ook gevraagd het verbod op onverdoofd slachten buiten een erkend slachthuis in toepassing van de EU- slachtverordening van 2009 voor het komende offerfeest van 11/9 op te heffen, maar daar ging de rechtbank niet op in. "Het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren blijft dan ook onverminderd van kracht", benadrukt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

 "Toch eigenaardig dat een rechter aan het  Europees Hof vraagt zich uit te spreken over de wettelijkheid van de toepassing van een Europese Verordening, drie jaar nadat die Verordening van kracht is geworden. De wet werd in 2009 door alle 28 toenmalige lidstaten aangenomen en wordt door de bevoegde Vlaamse minister correct toegepast, wat zijn verdomde plicht is!" aldus Michel Vandenbosch. GAIA vindt het getuigen van een buitenmaatse arrogantie om de godsdienstvrijheid in te roepen met de bedoeling koste wat het kost thuis of op hygiënisch ondermaatse tijdelijke slachtvloeren of in aanverwante pop-up inrichtingen dieren ritueel te slachten, op plaatsen waar de dieren behalve onverdoofd geslacht extra lijden ondergaan in veelal chaotische en allerminst strikt gecontroleerde omstandigheden!

-- Einde bericht --

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be