GAIA sluit protocol met Torhouts stadsbestuur omtrent paardenmarkt

Brussel, 28 juni 2019 - Op zaterdag 29 juni vindt de jaarlijkse paardenmarkt plaats in Torhout. Waarnemers van GAIA zullen samen met de schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet (CD&V) de markt rondgaan om het welzijn van de aanwezige dieren na te gaan. De dierenrechtenorganisatie sloot in dat verband een protocol met het stadsbestuur. “Vorig jaar waren er vooral veel problemen bij de schapen en de geiten”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het was toen ook heel warm en de dieren kregen niets te drinken. Dat moet absoluut vermeden worden dit jaar.” De aanwezige politie zal mee instaan voor de veiligheid van de waarnemers. "En na de editie van morgen evalueren we de situatie met de bevoegde schepenen,” voegt Michel Vandenbosch eraan toe. 

De hitte gaf vooral een probleem bij de schapen en geiten, vermeldde het waarnemersverslag van vorig jaar. “Het merendeel van deze dieren zat een hele dag in de zon, hier en daar een parasol en water bleek niet voldoende. Heel wat dieren hadden last van hittestress, zware ademhaling en hijgden met open muil”. Ook aan de paarden werd nauwelijks water gegeven. Bovendien gingen enkele handelaars brutaal om met hun paarden en stonden er dieren met onverzorgde hoeven. “We hopen morgen alleen goed verzorgde dieren in onberispelijke toestand aan te treffen", onderstreept Vandenbosch. GAIA hoopt dat dankzij de extra maatregelen die de stad dit jaar neemt zoals waterdragers, die moeten garanderen dat de dieren voldoende drinken, extra controle op voldoende schaduw, dankzij de aanwezige dierenartsen, enz. het dierenwelzijn voldoende gegarandeerd zal zijn. Dat de markt al eindigt om 12 uur i.p.v. om 18 uur stopt, is in het licht van de verwachte hitte voor de dieren uiteraard een goede zaak. 

Goede afspraken
“Wij zijn natuurlijk tevreden dat het stadsbestuur het welzijn van de dieren ernstig neemt”, zegt voorzitter Vandenbosch. “Ons doel is een diervriendelijke en dierveilige markt. Daarover overlegden we met de bevoegde schepenen. Een goede samenwerking met het stadsbestuur is onontbeerlijk want goede afspraken maken goede (dieren)vrienden.”

--- Einde bericht ---

Meer info
Contact: 
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

GAIA: 0475 45 20 15

protocol.pdf

PDF - 142 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be