GAIA steunt voorstel van decreet om dwangvoedering te verbieden in Vlaanderen

“Een belangrijke stap voor het dierenwelzijn”

Hermes Sanctorum (Groen) heeft in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement een voorstel van decreet ingediend voor een verbod op het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras, en dit vanaf 1 januari 2017. “Dit is het allereerste wettelijke initiatief over dit onderwerp in België”, verwelkomt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch het voorstel van decreet. "Een belangrijke stap voor het dierenwelzijn in ons land."

Volgens Hermes Sanctorum is een verbod op dwangvoedering de enige juiste keuze die we kunnen maken: “Als we de verschillende adviezen volgen en de zeer ernstige welzijnsproblemen bij de vogels in aanmerking nemen, is zo’n verbod in Vlaanderen een logische stap”, klinkt het. In de huidige dierenwelzijnswet van 1986 is dwangvoedering trouwens al verboden, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor gespecialiseerde kwekerijen. Met zijn voorstel van decreet wil Sanctorum die uitzondering herroepen.

Michel Vandenbosch: “Het federale, het Vlaamse en het Brusselse parlement hebben al de symbolische maatregel genomen om foie gras van het menu te schrappen, net als de provincie Limburg. In Vlaanderen is er trouwens nog slechts één producent van foie gras die gebruikmaakt van dwangvoedering.”

Wetenschappelijk rapport

Eind vorig jaar stelden de GAIA-voorzitter en professor Donald M. Broom (een wereldwijde autoriteit op het vlak van Dierenwelzijn, verbonden aan de Cambridge University), nog een nieuw wetenschappelijk rapport voor, in opdracht van GAIA, over de gevolgen van dwangvoedering op het dierenwelzijn. “Dit rapport is gebaseerd op het meest recente wetenschappelijke onderzoek ter zake. Het bevestigt en versterkt het besluit uit 1998 van het Wetenschappelijk Comité Dierenwelzijn en Dierengezondheid van de Europese Commissie, dat de huidige dwangvoedermethodes zeer schadelijk zijn voor het welzijn van de zwemvogels die gebruikt worden voor de productie van foie gras”, zegt Vandenbosch. “Op basis van dit rapport pleit GAIA resoluter dan ooit voor een verbod op dwangvoedering.”

In 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden, of worden de wetten ter bescherming van het dierenwelzijn zo geïnterpreteerd dat de praktijk er niet wordt aanvaard. Slechts vijf EU-landen produceren foie gras: Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije en België. In Israël, een land dat vroeger tien keer meer foie gras produceerde dan België, werd dwangvoedering in 2003 verboden. De praktijk is ook verboden in Zwitserland, Noorwegen, Argentinië, Turkije en zelfs in de Amerikaanse staat Californië.

Oproep

Als men zo nodig foie gras wil blijven produceren, dan moet het wat GAIA betreft zonder dwangvoedering gebeuren. Een verbod op dwangvoedering in Vlaanderen zou daartoe een stimulans vormen. GAIA roept dus alle Vlaamse partijen en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om het voorstel van decreet van Hermes Sanctorum goed te keuren.

Cambridge-rapport over het welzijn van eenden bij de productie van foie gras

PDF - 5.8 Mb

7 feiten over foie gras

PDF - 152 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be