GAIA tevreden met negatief advies voor uitbreiding nertsenkwekerij in Hulste

“Geen maatschappelijk draagvlak voor pelsdierenleed”

Gisteren maakte Focus-WTV bekend dat het stadsbestuur van Harelbeke een negatief advies heeft gegeven voor de uitbreiding van de nertsenkwekerij in deelgemeente Hulste, van 18.000 naar 24.000 dieren. Nu moet de provincie West-Vlaanderen nog oordelen over de aanvraag. GAIA is alvast tevreden met het negatieve advies van de gemeente Harelbeke: “Alweer een bewijs dat er amper nog een maatschappelijk draagvlak is voor het kweken van dieren voor hun pels”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef.

Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat dierenleed voor bont niet wordt gepikt door de Vlaamse bevolking. Dat bleek vorig jaar nog maar eens uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau IPSOS, in opdracht van GAIA: 85% van de Vlamingen vindt dat er een verbod moet komen op het houden en kweken van pelsdieren voor de productie van bont. Het negatieve advies dat het stadsbestuur van Harelbeke nu heeft gegeven voor de uitbreiding van de nertsenkwekerij in Hulste sluit daar mooi bij aan, en stemt GAIA hoopvol voor de toekomst. “Hopelijk gebruikt nu ook het provinciebestuur van West-Vlaanderen zijn gezond verstand”, zegt Ann De Greef.

GAIA had eerder al bij de gemeente Harelbeke een bezwaarschrift ingediend tegen de uitbreidingsplannen van de nertsenkwekerij in Hulste. De Greef: “Dierenwelzijn is tot nader order geen factor die meespeelt bij de toekenning van een milieuvergunning, jammer genoeg. In ons bezwaarschrift hebben we ons daarom vooral toegespitst op de negatieve impact die de uitbreiding zou hebben op de omgeving: geurhinder door de enorme hoeveelheid mest van de nertsen, wat ongedierte aantrekt en dus het risico op ziektes verhoogt,…” Ook de buurtbewoners zijn terecht gekant tegen de uitbreiding van de nertsenkwekerij. Een petitie tegen de uitbreiding werd door 450 mensen ondertekend.

Op naar een verbod

In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief. GAIA ijvert al jaren voor een verbod op zulke kwekerijen voor de productie van bont. In Wallonië is een verbod op pelsdierkwekerijen sinds begin 2015 van kracht. Ook de Brusselse regering heeft al een verbod op de kweek van dieren voor bontproductie goedgekeurd. “Het is niet meer dan logisch dat Vlaanderen dat goede voorbeeld van Wallonië en Brussel volgt”, besluit GAIA-directeur Ann De Greef. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be