GAIA tevreden met totaalverbod stroomhalsbanden in Vlaanderen: Dergelijke toestellen werken misbruiken in de hand.”

Brussel, 10 augustus 2021 – GAIA reageert tevreden op het uitdoofscenario dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts invoert met betrekking tot een verbod op het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden voor honden en katten vanaf 1/1/2027.  Dergelijke toestellen werken misbruiken in de hand.

Ook binnen de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn pleitte GAIA sterk voor een compleet verbod op stroomhalsbanden, die honden elektrische schokken toedienen tegen het blaffen of om ze af te richten bij wijze van gehoorzaamheidstraining (en tegen ongewenst gedrag van katten) Ook uit de meest recente wetenschappelijke literatuur terzake blijkt dat diervriendelijke methoden die op beloning gebaseerd zijn, doeltreffender werken dan bestraffing via toediening van schokken. GAIA beaamt dan ook volmondig de redenen die de minister aanhaalt voor het verbod. “Er gaan teveel misbruiken gepaard met dergelijke toestellen,” benadrukt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 

Dat het verbod niet enkel voor particulieren geldt maar dat onder andere ook de politie en het leger zich zullen moeten toeleggen op de toepassing van diervriendelijke methoden, die men zich eigen zal moeten maken, vindt GAIA een goeie zaak. Ook positief is dat niet alleen het gebruik maar ook de verkoop van stroomhalsbanden wordt uitgefaseerd. Weliswaar had GAIA liever gezien dat het totaalverbod op stroomhalsbanden op kortere termijn zou ingaan. 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be