GAIA verontwaardigd over ingebrekestelling Ben Weyts door moslims

«De minister wil enkel de wet doen naleven»

De moslimgemeenschap eist van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dat hij vóór 1 september zijn "onwettige" beslissing – om onverdoofde slachtingen op tijdelijke slachtvloeren te verbieden – herziet. “Erken het offerfeest als een Vlaamse, culturele ­traditie”, klinkt het nog. GAIA-directeur Ann De Greef reageert verontwaardigd: “De Europese wetgeving stelt al sinds 2009 klaar en duidelijk dat onverdoofde slachtingen enkel toegelaten zijn in erkende slachthuizen. En die wet geldt voor iedereen.”

In totaal 48 moslimorganisaties dreigen ermee om alle juridische registers open te trekken, als Ben Weyts zijn beslissing niet herziet. Bij de minister viel een officiële ingebrekestelling in de bus. De organisaties zouden Weyts nalatigheid verwijten, "omdat hij geen maatregelen nam om voor het offerfeest van dit jaar de capaciteit in de erkende slachthuizen op te trekken". In die slachthuizen mag immers wel nog onverdoofd geslacht worden.

“Een minister aanklagen omdat hij de Europese wetgeving wil doen naleven in Vlaanderen: dat is toch te absurd voor woorden”, aldus Ann De Greef. “Bovendien is het zo dat de tijdelijke slachtvloeren niet automatisch hoeven te verdwijnen tijdens het offerfeest. De Europese wetgeving laat ze toe, op voorwaarde dat de schapen er onder verdoving worden geslacht. Elektronarcose bijvoorbeeld is een omkeerbare verdovingsmethode die perfect compatibel is met de voorschriften van de islam. Als de Belgische moslims daarmee zouden instemmen, is het hele ‘probleem’ in één keer van de baan en hoeft er van een capaciteitstekort in de erkende slachthuizen niet eens sprake te zijn.”

Niet constructief

Enkele weken geleden deed GAIA nog een constructief voorstel: gun de moslims nog één extra overgangsjaar, waarin onverdoofde slachtingen op tijdelijke slachtvloeren nog worden toegelaten. Maar dan wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat er een totaaloplossing komt: een algemeen verbod op onverdoofde slachtingen, het hele jaar door, ook in de erkende slachthuizen. “De Belgische moslims wensten helaas niet in te gaan op ons voorstel”, besluit Ann De Greef. “Een constructieve houding kan je dat bezwaarlijk noemen.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be