GAIA voert actie aan hoofdkantoor PS (Keizerslaan, Brussel) op 25/5 (vandaag)

“PS minacht dierenleed en ontkent wetenschappelijke consensus over onverdoofd slachten”

WANNEER: vandaag, woensdag 25 mei om 11 uur

WAAR: hoofdkantoor PS, Keizerslaan 13, 1000 Brussel

WAT: Een delegatie van een 20-tal GAIA-actievoerders zal haar verontwaardiging uiten over het standpunt van de Brusselse PS over de invoer van een verbod op onverdoofd slachten in het Hoofdstedelijk Gewest. In mei liet de PS weten dat de partij unaniem tegen zal stemmen in het Brussels Parlement. Brussels parlementslid en dierenarts Jonathan de Patoul (DéFI) legde er eerder dit jaar een voorstel van ordonnantie neer, medeondertekend door Carla Dejonghe (Open Vld) en gesteund door de Open Vld en Groen, met als doel het verbieden van onverdoofd slachten in het Brussels Gewest.

Nog voor alle hoorzittingen over dit thema afgerond zijn in het Brussels Parlement kondigde de PS dus al aan tegen het voorstel te zullen stemmen. Dat betekent dat de PS aanvaardt dat duizenden schapen, geiten en runderen ernstig en onnodig lijden, verscheidene minuten lang (in sommige gevallen tot 11 minuten). Meer nog: de PS kant zich zelfs resoluut tegen het voorkomen van dit technisch vermijdbare lijden.

GAIA-actievoerders zullen vandaag met slogans en panelen laten blijken wat zij van dergelijke houding vinden.

 

HART GEDRENKT IN BLOED

GAIA zal bovendien de gelegenheid aangrijpen om de Brusselse PS eraan te herinneren dat het nog niet te laat is om van mening te veranderen. GAIA verzoekt de PS zich niet langer te verzetten tegen de goedkeuring van het verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest. Toen het Waals verbod op onverdoofd slachten gestemd werd, heeft de PS het overigens mee goedgekeurd.

Het Hof van Justitie van de EU en het Belgische Grondwettelijk Hof valideerden het Waalse en het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten. 27 hoge rechters bogen zich maandenlang over de kwestie en kwamen tot het oordeel dat het verbod een billijk evenwicht vormt tussen de vrijheid van godsdienst en dierenwelzijn.

Acht de Brusselse PS zich dus wijzer en bekwamer dan de 27 hoge rechters van de twee hoogste gerechtshoven? Is dat de grote ‘terugkeer van het hart’, zoals PS-voorzitter Paul Magnette het aankondigde op een partijcongres in maart? Zeker niet voor de dieren dan, helaas. Het rode hart van de PS is doordrenkt van het bloed van de duizenden dieren die onverdoofd geslacht worden. In de steek gelaten.

 

TENZIJ...?

Tenzij de PS, net als 70% van de Brusselaars, eindelijk haar hart opent voor het onmiskenbare lijden en de pijn van duizenden dieren die zonder enige noodzaak worden onderworpen aan een van de ergste kwellingen die men dieren kan laten ondergaan: hen onverdoofd de keel doorsnijden. Dieren worden in het basisartikel van de Brusselse wet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren nochtans erkend als "levende wezens met gevoel, eigen belangen en waardigheid, die bijzondere bescherming verdienen." De PS-volksvertegenwoordigers hebben die bepaling nota bene mee goedgekeurd.

 

EINDE

 

Meer informatie

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be