GAIA vraagt Ben Weyts stappenplan met oog op wettelijk verbod chirurgische biggencastratie

GAIA vraagt Ben Weyts stappenplan met oog op wettelijk verbod chirurgische biggencastratie

Maandag 4 juni 2018 — De dierenrechtenorganisatie GAIA reageert positief op de aankondiging van Delhaize. De supermarktketen laat in een bericht via Belga weten dat ze een exclusief varkensras ontwikkelde waarvan de biggen gespaard blijven van castratie. Delhaize stelde dat ras voor in aanwezigheid van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

GAIA roept de minister op om in overleg met alle stakeholders dringend een stappenplan uit te werken met het oog op een wettelijk verbod op de pijnlijke chirurgische castratie die jaarlijks 4 miljoen biggen doet lijden. GAIA herinnert eraan dat het Vlaams regeerakkoord een verbod op chirurgische biggencastratie voorziet tegen 2018. “Inmiddels zijn we midden 2018 en er is nog steeds geen verbod. Daar moet de minister dringend werk van maken”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Vlaams Parlement

Vorige week vrijdag vond in het Vlaams Parlement een ronde tafgesprek plaats over biggencastratie, georganiseerd door Hermes Sanctorum (Onafhankelijk volksvertegenwoordiger). Vertegenwoordigers van boerenorganisaties, slachthuizen en  GAIA, de retail, wetenschappers en volksvertegenwoordigers wisselden met elkaar van gedachten. Dat leverde echter geen concrete resultaten op.