GAIA vraagt in pleidooi gerechtigheid voor Sprotje

Parket vordert effectieve maximumstraffen

Vandaag vonden voor de Correctionele Rechtbank van Ieper de pleidooien plaats in de zaak Sprotje, het onfortuinlijke katje van tien maanden dat begin juni 2018 door een onverlaat uit Kortrijk eerst als een voetbal geschopt werd en daarna een kwartier in een oven op 200 graden werd gestoken. Sprotje hield er zware brandwonden over het hele lichaam aan over maar overleefde de verschrikkelijke beproevingen wonderwel. GAIA, Dierenartsen Overleie (die zich over Sprotje ontfermden) en de stad Kortrijk stelden zich burgerlijke partij. De beklaagde kwam niet opdagen. Het parket vorderde effectieve maximumstraffen (zes maanden gevangenisstraf, 2.000 euro maal 8 opdeciemen = 16.000 euro) en een levenslang verbod op het houden van dieren. Dat laatste is ook wat de burgerlijke partijen willen zien gebeuren. 

GAIA en de stad Kortrijk vragen 1 euro morele schadevergoeding, de dierenartsen die sprotje verzorgden vragen 1.000 euro schadevergoeding en de drie burgerlijke partijen vragen ook 1.440 euro rechtsplegingvergoeding. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch kreeg het woord van de voorzitter van de rechtbank: “Zo’n psychopaat moet uit de buurt van gelijk welk dier gehouden worden. De beklaagde heeft geen greintje schuldbesef, dat blijkt uit het dossier. Onze samenleving mag dergelijke wreedheden niet tolereren.”

Inmiddels is Sprotje geadopteerd en maakt ze het goed samen met haar maatje Riba (Kroatisch voor vis). Foto's van Sprotje hieronder te vinden. 

Uitspraak op 14 oktober.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be