GAIA vraagt regering trimsalons opnieuw te laten openen

“De jacht mag gewoon doorgaan maar trimsalons moeten gesloten blijven? Begrijpen wie begrijpen kan.”

Brussel, 23 april 2020 – Het crisiscentrum besliste midden maart dat dierenkapsalons dicht moeten. GAIA dringt nu opnieuw aan bij premier Wilmès en haar regering om de trimsalons opnieuw te openen en dat in het belang van het dierenwelzijn. “Dit is geen kwestie van luxe”, legt Ann De Greef uit. “Het gaat hier echt niet om een esthetische maar vaak om een noodzakelijke behandeling. Denk maar aan langharige katten waarvan de vacht zonder verzorging uitgroeit tot een pijnlijk viltplakkaat.”

GAIA dringt al weken aan bij premier Wilmès maar voorlopig zonder gevolg. De dierenrechtenorganisatie staat gelukkig niet alleen in zijn strijd. De afgelopen weken kreeg GAIA tientallen e-mails en telefoontjes van trimsters en trimmers die, uit bezorgdheid voor de dieren die ze normaal verzorgen, terug aan de slag willen gaan. De gevolgen zijn dan ook niet niks want zonder goede verzorging krijgen de dieren te maken met veel en vaak pijnlijke problemen: ingegroeide nagels, pyodermie, hotspots en andere huidaandoeningen, vuil in de ogen en oren met als mogelijk gevolg pijnlijke ontstekingen, … . 

Een echte schande
Zo was er S.V. die GAIA op 4 april contacteerde: “Beste, ik ben een hondenkapster met 24 jaar ervaring. Ik ben niet te spreken over de verplichte sluiting. Wij hebben wél een essentieel beroep. Wij moesten zelfs vroeger de deuren sluiten dan de kapsalons terwijl wij bij het uitoefenen van ons beroep zelfs niet in contact moeten komen met mensen. Waar is de logica? U kan zich niet voorstellen hoe de dieren er zullen uitzien na onze sluiting. Volledig in klitten, ingegroeide nagels om nog maar te zwijgen van het vuil aan hun poep en het vuil aan de oogjes en in de oren. Het is een echte schande om ons beroep als niet-essentieel te bestempelen.”

GAIA roept op tot een geleidelijke heropening van de trimsalons. "Als de sluiting verlengd wordt en de situatie op het terrein dus niet verandert, zal dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor veel dieren", zegt Ann De Greef. "We moeten ook vermijden dat sommige onervaren mensen beginnen aan de verzorging van dieren. Trimmer en trimsters zijn mensen met een opleiding en vaak al jaren ervaring. Het gaat hier wel degelijk om een beroep en niet om een hobby. Daarom vragen we de regering om dringend de dierenkapsalons te heropenen. Vooral omdat het perfect mogelijk is om de vereiste sociale afstand te bewaren en alle nodige voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen te treffen. Als de jacht terug kan en mag doorgaan, open dan ook de trimsalons terug.”

--- Einde bericht ---

Meer informatie
Contact
Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477 53 42 02

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be