GAIA: “We blijven pop-up slachthuizen voor onverdoofde slachtingen ten gronde aanvechten voor de rechtbank”

Brussel, 9 september 2016 - Maandag a.s. zullen er opnieuw massa’s schapen onverdoofd en bijgevolg onwettig geslacht worden in een veredelde loods, een tijdelijk erkende slachtinrichting, die voor de schone schijn en om de wet te omzeilen, door het FAVV als slachthuis is erkend.

"Maar er is nog niks verloren”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch weliswaar ontgoocheld maar strijdvaardig en hoopvol op de beslissing van de rechtbanken in Hasselt en Tongeren aangaande de tijdelijk erkende slachtinrichtingen in Beringen en Genk. "Onze vordering ten gronde is niet afgewezen, zoals sommigen verkeerdelijk gemeld hebben. De rechter heeft in tegenstelling tot wat de advocaten van Beringen beweerden, helemaal niet gezegd dat alles daar legaal in orde is. De rechtbank heeft enkel geoordeeld dat het te kort dag was om de gevraagde voorlopige maatregel inhoudelijk te beoordelen.” GAIA dagvaardde op 26 augustus en de zaak kwam voor, respectievelijk op 6 en 9 september.  Het feit dat er geen voorlopige maatregel werd opgelegd, betekent geenszins dat het tijdelijk slachthuis per definitie legaal zou zijn.

GAIA blijft de illegale onverdoofde slachtingen in pop-up slachthuizen ten gronde voor de rechtbank aanvechten. Michel Vandenbosch: “In Tongeren voerde de rechter aan dat we te lang zouden gewacht hebben om te dagvaarden, maar dat kon niet anders. Stad Genk weigerde immers de vergunningen voor te leggen en ook het FAVV heeft getalmd met een voorlopige erkenning. Zonder die stukken om onze klacht te staven, zou deze ongetwijfeld afgewezen zijn wegens gebrek aan bewijzen. Vanaf het ogenblik dat de erkenning door het FAVV gegeven is (de stedenbouwkundige vergunning voor functiewijziging hebben we nog steeds niet) hebben we meteen gedagvaard.  

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be