GAIA weerlegt 10 mythes over onverdoofd slachten

“Het gaat niet om religie, wél om dierenleed”

Onverdoofd slachten gebeurt enkel tijdens het offerfeest, halalvlees komt altijd van onverdoofd geslachte dieren, alle moslims zijn tegen slachten met verdoving, … De indianenverhalen over onverdoofde (rituele) slachtingen zijn legio. GAIA wil daarom de tien meest hardnekkige mythes ontkrachten. “En benadrukken dat het voor ons niet over religie gaat, maar wel over dierenleed”, zeggen GAIA-directeur Ann De Greef en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch in koor.

Halalhysterie, islamofobie, Hitler, racisme,… In de aanloop naar het islamitische offerfeest, eind september, wijkt het debat over onverdoofd slachten soms mijlenver af van de essentie: dierenleed. Feit: het onverdoofd slachten veroorzaakt bij de dieren ernstig en langdurig lijden, in bepaalde gevallen tot 12 minuten (voor runderen). Dat is in strijd met de wettelijke verplichting om elke vorm van vermijdbare pijn of lijden te voorkomen op het moment dat een dier wordt gedood voor consumptie.

Sluw gelobby

GAIA ziet met lede ogen aan dat de kern van de zaak – vermijdbaar dierenleed – steeds verder op de achtergrond raakt, in het voordeel van technisch-religieuze discussies, politieke spelletjes, sluw gelobby,… “Dat zorgt ervoor dat grote delen van de Belgische bevolking, ook de moslims, stilaan totaal gedesinformeerd raken als het over onverdoofde rituele slachtingen gaat”, zucht GAIA-directeur Ann De Greef. “Bepaalde partijen hebben daar wellicht belang bij, maar wij kiezen ervoor om de puntjes op de -i te zetten, zodat er eindelijk een eind komt aan dit oeverloze debat.”

GAIA pleit een algemene verplichting tot verdoving bij het slachten, het hele jaar door en ook in erkende slachthuizen. “Om dat te bereiken, is het belangrijk dat iedereen eerst de feiten kent over onverdoofd slachten, al dan niet in een islamitische of joods-orthodoxe context”, besluit Michel Vandenbosch.

Ontdek de 10 meest hardnekkige mythes over onverdoofd slachten in het pdf-document in bijlage.

Document: 10 mythes over onverdoofd slachten

PDF - 587 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be