GAIA wekt Vlaamse partijen voor stemming pro verbod onverdoofd slachten

Brussel, 24 oktober 2016. Stemt de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement overmorgen voor of tegen een verbod op onverdoofd slachten? GAIA liet er vanmorgen geen twijfel over bestaan hoe er woensdag a.s. gestemd moet worden over een voorstel van decreet van Hermes Sanctorum. Vanmorgen voerde GAIA de druk op tijdens een actie aan de partijbureaus van N-VA, CD&V, Groen, sp.a en Open Vld.  

Politici, word wakker, haal de koppen uit het zand

Onder het motto "Politici, ontwaak uit uw verdoving! Stem op 26/10 onverdoofd slachten uit de wet!" vatten de actievoerders van GAIA met actiepanelen post aan de deur van de diverse partijhoofdkwartieren. Ze ontrolden ook een spandoek dat het gelaat vertoont van een schaap uit wiens oog een bloedtraan rolt als symbool van dierenleed. Toen respectievelijk voor N-VA en CD&V ondervoorzitter Sander Loones  en Vlaams volksvertegenwoordiger Sonja Claes naar buiten kwamen voor een gesprek met GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en GAIA-directeur Ann De Greef, lieten de actievoerders grote wekkers aflopen, waarbij de wijzers op vijf voor twaalf stonden. "Een signaal aan de politici om eindelijk wakker te worden," legden deze laatsten uit. "Zodat ze hun kop uit het zand trekken en ophouden met hun schijnheiligheid. Elke partij, zowel van de meerderheid als de oppositie, beweert voor slachten met verdoving te zijn. Nu de gelegenheid zich woensdag opnieuw voordoet om de wil van 85 % van de Vlamingen*, die voorstander van een verbod op onverdoofd slachten is, waar te maken, zullen we overmorgen zien wie het menens is met het dierenwelzijn en bij wie de maskers zullen vallen."

Angsthazen

GAIA hekelde verwijzingen naar de door minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, aangestelde "tussenpersoon" in de figuur van de voormalige Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche als "een doorzichtig excuus waar politieke angsthazen zich achter kunnen wegsteken." Michel Vandenbosch: "Tegen de tijd dat Piet Vanthemsche zijn rapport aflevert bij minister Weyts, is het zomerreces. Het volgende offerfeest vindt plaats begin september en dan gaat de politiek in gemeenteraadsverkiezingsmodus, worden de messen geslepen en wordt niemand nog iets gegund."                    

Kaakslag

Michel Vandenbosch: "Je hoeft geen politiek genie te zijn om te weten wat er in die omstandigheden zal gebeuren: niks! Het rapport Vanthemsche verdwijnt in de schuif! En door al het hypocriete gekronkel van politici lijden almaar meer schapen en runderen want er worden er steeds meer onverdoofd geslacht omwille van traditioneel religieuze gebruiken, niet alleen tijdens het offerfeest maar ook in de slachthuizen, dag in, dag uit. Totaal onaanvaardbaar en een kaakslag voor de overgrote meerderheid van de Vlamingen", gaat hij verder. Vandenbosch haalde een recente opiniepeiling van Ipsos* aan waaruit blijkt dat 15 % van de Vlamingen overweegt zijn of haar voorkeurspartij die zich tegen een verbod verzet, links of rechts te laten en te stemmen voor een partij die niet met holle woorden en ballonnen vol wind maar met daden bewijst onnodig dierenleed te verwerpen. GAIA liet de man en vrouw in de straat daarover aan het woord.

Primaat van de politiek

Het controversiële advies van de Raad van State, dat een totaalverbod bestempelt als een schending van de godsdienstvrijheid, is niet alleen voor heel wat discussie vatbaar maar laat de beslissing finaal over aan het Vlaams parlement. "Hier geldt dan ook het primaat van de politiek", benadrukt Michel Vandenbosch. "Trouwens", merkt de GAIA-voorzitter op, "in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Slovenië, IJsland en Zwitserland is onverdoofd slachten verboden en bij mijn weten is daar de godsdienstvrijheid niet afgeschaft!" Bovendien, betoogt GAIA, schendt het toestaan van uitzonderingen op de wettelijke verplichting tot verdoving van dieren voorafgaand aan de halssnede voor aanhangers van bepaalde geloofsovertuigingen of religieuze gebruiken, het gelijkheidsprincipe.

Wekker

Telkens kregen de partijafgevaardigden (zo ook o.a. Meyrem Almaci van Groen en John Crombez van sp.a) een wekker in de kleur van elke partij waar GAIA actie voerde. Wordt woensdag vervolgd.

----Einde persbericht----

Opiniepeiling Ipsos augustus 2016

PDF - 873 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be