GAIA: “Wij stappen naar de rechtbank”

Brussel blijft illegale tijdelijke slachtplaatsen voorzien voor Offerfeest

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert bijzonder ontstemd op de beslissing van Brussels Staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) om ook dit jaar nog tijdelijke slachtvloeren voor het islamitische Offerfeest te voorzien, waar schapen onverdoofd en illegaal geslacht zullen worden. “De staatssecretaris lapt de wet aan haar laars”, vat GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch samen.

De Europese slachtverordening uit 2009 laat onverdoofd slachten enkel toe voor rituele slachtingen, op voorwaarde dat die plaatsvinden in een erkend slachthuis dat aan strikte voorwaarden (hygiëne, voedselveiligheid, infrastructuur) voldoet. Michel Vandenbosch: “Daar valt geen speld tussen te krijgen. Een Europese verordening is de meest strikte wetgeving van de EU, waar een lidstaat zich onder geen beding aan kan onttrekken. Door tijdens het Offerfeest het onverdoofd slachten van schapen toe te laten op tijdelijke slachtplaatsen, lapt staatssecretaris Debaets de wet dus aan haar laars. Als ze haar beslissing niet herziet, stappen we naar de rechtbank.”

Mager beestje

Uit recente, representatieve opiniepeilingen blijkt trouwens dat de overgrote meerderheid van de Brusselaars een verbod op onverdoofd slachten wil. Eind september 2014 betoogden nog 10.000 mensen door de straten van Brussel tegen onverdoofde slachtingen. “De beslissing van de Brusselse staatssecretaris om nog steeds tijdelijke slachtvloeren te organiseren, is dus een kaakslag voor al die mensen”, besluit Michel Vandenbosch.

Op initiatief van staatssecretaris Debaets zullen de offeraars op de tijdelijke slachtvloeren een verplichte opleiding moeten volgen, “gericht op het verlichten van de stress en het lijden bij dieren”, verzorgd door een dierenarts van het slachthuis van Anderlecht en in overleg met de Brusselse gemeenten en de Moslimexecutieve. GAIA betreurt dat het hierover niet werd geraadpleegd en vreest dat deze opleiding maar een mager beestje zal zijn en weinig efficiënt.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be