GAIA wint rechtzaak tegen ISLAM-partij

ISLAM-partij veroordeeld tot rechtzetting in pamfletten en website op straffe van dwangsom van 250€ tot maximum 10.000€

Vrijdag, 9 september 2016 - Om 18u00 deze vrijdagavond viel het vonnis van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in de zaak GAIA versus ISLAM-partij, die duizenden pamfletten verspreidde in Antwerpen en Brussel. Daarin staat dat moslims thuis legaal kunnen slachten, terwijl dat sinds 1988 absoluut verboden is. De ISLAM-partij wordt veroordeeld tot een toevoeging in elk pamflet dat zij verspreiden of reeds verspreid hebben, in het Frans en in het Nederlands: “Voor het offerfeest dat plaatsvindt van 12 tot 15 september 2016 is het niet toegelaten om schapen, geiten of andere gewervelde dieren te slachten buiten een erkend slachthuis.” En dit op straffe van een dwangsom van 250€ per vastgestelde inbreuk, met een maximum van 10.000€.

De ISLAM-partij wordt eveneens veroordeeld tot het aanbrengen van dezelfde toevoeging in beide landstalen in de tekst op hun website www.islam2012.be.

En dit op straffe van een éénmalige dwangsom van 10.000€ bij het niet naleven van de veroordeling. De tekst dient zowel op de pamfletten als op de website te worden aangepast binnen de 12 uur van de betekening van het vonnis, dat onmiddellijk moet uitgevoerd worden.

De klacht die de beklaagden, vertegenwoordigers van de ISLAM-partij, wegens lasterlijke aantijgingen indienden tegen GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch wordt ontvankelijk doch ongegrond verklaard.

“De rechter willigt al onze eisen in“, reageert Michel Vandenbosch bijzonder tevreden. “Dit is een overwinning over de hele lijn. Dit is een belangrijk precedent. Hopelijk zal de ISLAM-partij zijn les geleerd hebben: dat mensen doelbewust desinformeren over de dierenwelzijnswetgeving en het aanzetten tot misdrijven in een rechtsstaat onaanvaardbaar is.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be