GAIA zal Vlaams Gewest steunen bij Grondwettelijk Hof voor behoud strengere straffen wegens dierenmishandeling

"Vlaams decreet mag zeker niet vernietigd worden"

Brussel, 4 oktober 2022. GAIA komt tussen in het geding ter vernietiging van het Vlaamse decreet dat strengere straffen voorziet wegens dierenmishandeling, en dat de federatie van slachthuizen Febev en de vereniging van hondenhandelaars Anizoo aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. De dierenrechtenorganisatie zal als tussenkomende partij de belangen van de dieren verdedigen in steun van het Vlaams Gewest.

Meester Anthony Godfroid, raadsman van GAIA: “De verzoekende partijen willen dat de strengere straffen die voorzien zijn door het Vlaamse decreet van 4 februari 2022 worden vernietigd. Op 12 september kwam hun verzoekschrift toe op de Griffie van het Grondwettelijk Hof. GAIA heeft tot 10 november om in het geding tussen te komen en heeft mij de opdracht gegeven om hiervoor te zorgen."

"Met veel overtuiging zal ik aan het Belgische Grondwettelijk Hof voorleggen dat de argumenten van onder andere de slachthuizen geen steek houden. Het was namelijk hoog tijd dat de straffen verzwaarden. Zo herinnert iedereen zich nog het schandaal van het Exportslachthuis Tielt. De correctionele rechtbank van Ieper wilde een sterk signaal geven en tot effectieve bestraffing overgaan, maar kon dat gewoonweg niet. De maximumboete die kon opgelegd worden, bedroeg 16.000 euro. Met het decreet van 4 februari 2022 beschikt de strafrechter eindelijk over de mogelijkheid om straffen uit te spreken die wél impact hebben. Het Vlaamse decreet mag daarom zeker niet vernietigd worden", legt Godfroid uit.

Kattenimporteur

Ook de betrokkenheid van Ani-zoo, een groepering van grootschalige honden- en kattenimporteurs en honden- en kattenkwekers, doet de wenkbrauwen fronsen.

“Net als FEBEV is deze groepering er altijd als de kippen bij om elke misstand in de sector - en ze zijn niet te tellen - voor te stellen als ‘uitzonderlijk’ of ‘uitvergroot’. Wie de wetgeving naleeft, moet toch niet bang zijn van strafverzwaring? Of beseffen ze maar al te goed dat hun sectoren lang niet vrij zijn van mistoestanden?” vraagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zich af.

“Akkoord met minister Weyts”, gaat Vandenbosch verder. “De slachthuizen en hondenimporteurs voeren een achterhoedegevecht. Dierenwelzijn wordt steeds belangrijker in de harten en de geesten van de Vlamingen, van wie de grote meerderheid wil dat dierenmishandeling strenger wordt bestraft. Sommigen zien dat met lede ogen aan en willen die positieve evolutie terugdraaien. We zullen alles doen wat we kunnen om dat te verhinderen. Ook voor dieren moet er gerechtigheid bestaan.”

EINDE

Meer info

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

Meester Anthony Godfroid: 0494 75 31 71

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be