GAIA's zoo van de toekomst landt in Brussel

Brussel, 23 juli 2023 - GAIA's zomertoer was op dinsdag 25 juli in Brussel om de Zoo van de Toekomst voor te stellen aan het publiek. Met behulp van virtual reality nodigt GAIA de Brusselaars uit om tijgers, olifanten, giraffen en pinguïns van heel dichtbij te komen bewonderen in hun natuurlijke habitat.

 

Virtual Reality

Dit jaar nodigt GAIA de Belgen dus uit om tijgers, olifanten, giraffen en koningspinguïns te komen bewonderen. En neen, daarvoor hoef je niet aan te schuiven aan de poorten van menig Belgische zoo. Met een VR-bril op het hoofd kan wie dat wil deze prachtige wilde dieren van dichtbij bewonderen in hun natuurlijke habitat, en dit alles met respect voor hun vrijheid en zonder dat ze daarbij gestoord worden.

Dierentuinen vandaag

Over de hele wereld leven in meer dan 10.000 dierentuinen miljoenen wilde dieren in gevangenschap. Ze zijn vaak opgesloten in verblijven, die veel kleiner zijn dan hun natuurlijk territorium en die qua aankleding erg verschillen van de savanne of het bos, waar ze eigenlijk thuishoren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen van hen, zeker in ondermaatse dierentuinen, lijden aan ernstige mentale en fysieke aandoeningen.

GAIA stelt met deze virtual reality-beleving een nieuwe vorm van zoo voor, die al het bovengenoemde dierenleed en problemen, vermijdt.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA legt uit: “De betere zoo’s doen veel moeite om bij de dieren de nefaste impact van verveling en frustratie als gevolg van de beperktheid van hun leefomgeving in gevangenschap te beperken. Maar zelfs zij kunnen nooit alle dieren geven wat ze nodig hebben. Daarom stellen we voor dat de dierentuinen zichzelf heruitvinden door met nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Dieren, die de meeste negatieve gevolgen dragen van de gevangenschap en de hoogste welzijnseisen stellen (denk maar aan olifanten, mensapen, dolfijnen enz.) zouden dus bij voorrang vervangen kunnen worden door innovatieve technologieën. GAIA voorziet een geleidelijk proces, waarbij er wellicht ruimte zal zijn voor een hybride zoo met zowel levende als virtuele dieren. Op lange termijn zouden de zoo’s zich ook kunnen ontpoppen als opvangcentra voor wilde dieren (onder andere uit circussen), waar veel nood aan is.”

GAIA roept de dierentuinen op om open te staan voor een discussie over de mogelijkheden van de vele nieuwe technologieën. Met de lancering van de Zoo van de Toekomst geeft GAIA hiertoe een aanzet. De virtuele mogelijkheden, die ons vandaag ter beschikking staan, zullen in de toekomst zonder twijfel nog op punt gesteld worden, en dit zowel in het belang van de dieren alsook van de dierentuinen zelf.

De Zoo van de Toekomst toert van woensdag 19 juli tot vrijdag 11 augustus door België.

Data van de zomertoer:

 • Dinsdag 25/07: Brussel ​ / Muntplein - van 10u tot 18u
 • Woensdag 26/07: Antwerpen / Kruispunt Meir & Wapper - van 10u tot 18u
 • Donderdag 27/07: Namen / Place de l'Ange - van 10u tot 18u
 • Vrijdag 28/07: Leuven / Grote Markt - van 10u tot 18u
 • Dinsdag 1/08: Charleroi / Place Verte - van 10u tot 18u
 • Woensdag 2/08: Hasselt / Molenpoortplein - van 10u tot 18u
 • Donderdag 3/08: Brugge / Grote Markt - van 10u tot 18u
 • Vrijdag 4/08: Blankenberge (Zeedijk, ter hoogte van monument Debruyne & Lippens) - van 10u tot 18u
 • Dinsdag 8/08: Gent / E. Braunplein - van 10u tot 18u
 • Woensdag 9/08: Bergen / Grand Place - van 10u tot 18u
 • Donderdag 10/08: Luik / Place de la Cathédrale - van 10u tot 18u
 • Vrijdag 11/08: Eupen / Marktplatz - van 10u tot 18u

 

Meer informatie:

 • GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02 ​

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be