Garantieregeling bij dierenverkoop // "Minister Muylle wil onnodig aanpassen"
GAIA nam vandaag kennis van het voornemen van de federale minister van consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V), om wijzigingen aan te brengen aan de garantiewetgeving op de verkoop van dieren. Hoewel het contradictorisch lijkt, is het absoluut nodig om de garantie van twee jaar op de verkoop van dieren aan consumenten te behouden. De minister heeft ook verklaard dit te willen doen. Echter, tegelijk heeft de minister gezegd “wijzigingen aan de garantieregeling aan te willen brengen om geschillen te vermijden”. De minister zal daarvoor haar oor te luisteren leggen bij Ani-zoo…
Voor wie rijdt minister Muylle?
Ani-zoo is samengesteld uit allerhande grootschalige Belgische importeurs van puppy’s afkomstig uit Oost-Europa. Zeer regelmatig worden leden van ani-zoo veroordeeld omdat zij zieke dieren aan consumenten hebben verkocht. Welnu, de zogenaamde Wet Consumentenkoop is die hondenhandelaars daarbij een doorn in het oog! Het is dan ook Ani-zoo dat al jaren zit te lobbyen om deze wet uitgehold te krijgen.
De vraag stelt zich nu of minister Muylle voor de rechten van de (bedrogen) consumenten rijdt of voor de broodfoksector?
Aanpassing onnodig, garantieregeling is al perfect geregeld
Meester Anthony Godfroid, advocaat van GAIA en specialist ter zake, zegt: “Ik heb de afgelopen jaren de ene na de andere veroordeling laten uitspreken van leden van Ani-zoo: steeds gaat het om gelijkaardige verhalen. Doodzieke puppy’s worden aan consumenten verkocht waarbij de verkopers achteraf al het mogelijke uit de kast halen om geen dierenartskosten te moeten terugbetalen. Bekende methode daarbij is te eisen dat de kopers naar de dierenarts van de winkel gaan, de zogenaamde contractdierenarts, voor “kosteloos herstel”. Deze dierenartsen werken echter voor de kweker-handelaars in kwestie en zijn daarom allerminst objectief te noemen. Tegen één van hen loopt er overigens een grote strafzaak voor de correctionele rechtbank te Antwerpen wegens het vervalsen van de afkomst van honden uit Oost-Europa (van Slovaakse honden werden Belgische honden gemaakt). De garantieregeling is in Vlaanderen in 2019 perfect geregeld door minister Ben Weyts die ter zake bevoegd is. De vraag stelt zich in de eerste plaats dus al of minister Muylle bevoegd is.”
Massale import pups moet aan banden gelegd worden, niet garantieregels uithollen!
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, vult aan: “Mochten de leden van ani-zoo niet zo vaak veroordeeld zijn onder toepassing van de garantieregels, dan had ani-zoo niet zo actief gelobbyd bij deze nieuwe minister. Dat men de garantie uitgehold wilt zien, is veelzeggend: in plaats van minder zieke dieren te importeren en door te verkopen, wilt men de wetgeving afgezwakt zien. In plaats van de garantiewetgeving uit te hollen, zou er veel beter gefocust worden op het nemen van maatregelen die de massale import van zieke oostblokpuppy’s aan banden legt.”