GEDAAN MET HET VERHANDELEN VAN EN KWEKEN MET VOUWOORKATTEN

“Besluit Vlaamse regering is ook een gemiste kans”

Op 17 juli werd door de Vlaamse ministerraad, op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), een besluit goedgekeurd dat het verbiedt om te kweken met honden en katten die een erfelijke aandoening vertonen – denk maar aan de foldkatten, de zogenaamde vouwoorkatten. Ook het verhandelen wordt verboden. “Wij zijn tevreden dat het verhandelen van en kweken van honden en katten met erfelijke aandoeningen verboden wordt”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Tegelijkertijd is het een gemiste kans: ook het houden van zo’n honden en katten zou verboden moeten worden.”

Het is nu aan minister Weyts om een lijst op te stellen met alle honden en katten die erfelijke aandoeningen vertonen en dus in Vlaanderen niet meer verhandeld mogen worden en niet meer gebruikt mogen worden om mee te kweken. Een kattenras die al zeker op de lijst zal staan en ook de aanleiding is voor het verbod: de foldkatten. Zij hebben opvallend gevouwen oren door een kraakbeendeformatie van hun oorschelpen. “De foldkatten lijken misschien schattig maar in realiteit lijden ze aan een ziekte die de hele kraakbeen- en botstructuur van het lichaam aantast: osteochondrodysplasie”, aldus De Greef. “Ze lijden aan artritis, lopen ernstig mank en zijn misvormd. De staartwervels verdikken tastbaar en worden de stijf, de voor- en achterpoten kunnen krom staan en verdikken.”

Net daarom is het besluit voor GAIA ook een gemiste kans. “Het is wetenschappelijk bewezen dat bijvoorbeeld vouwoorkatten pijn lijden en een verminderd welzijn hebben. Het is een goed begin om het kweken en verhandelen te verbieden maar ook het houden van dieren die bijna constant pijn lijden, zou verboden moeten worden. Uiteraard met een uitzondering van mensen die al voor het besluit zo’n dieren hadden.”

 

2018 - Scottish Fold NL.pdf

PDF - 17 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be