Geen kreeft meer op menu in Sodexo-restaurants

GAIA reageert tevreden: “Hopelijk volgen andere cateraars dit goede voorbeeld”

Brussel, 6 december 2022 — Sodexo België schrapt kreeft definitief van het menu in zijn restaurants. De marktleider binnen de cateringwereld neemt deze beslissing in functie van het dierenwelzijn, in overleg met GAIA. De dierenrechtenorganisatie strijdt al langer voor het welzijn van kreeften en pleit ook voor een wettelijk verbod op onbedwelmd koken van de schaaldieren en voor een verbod op onbedwelmd doormidden snijden ervan. ​

Sodexo verklaart actief in te zetten op dierenwelzijn, via verschillende acties en een charter. In lijn hiermee worden kreeften nu van de menu’s geschrapt. Eerder stapte Sodexo ook al volledig over op scharreleieren, ook al zijn kooisystemen voor legkippen helaas nog steeds niet wettelijk verboden in Vlaanderen. Sodexo is een van de medeoprichters van de Global Coalition for Animal Welfare (GWAC), een initiatief van de voedingsindustrie ter bevordering van het dierenwelzijn in de wereld.

Directe stop

“Bij Sodexo kiezen we nu voor een directe stop van kreeft op het menu. Als marktleider willen we een goed voorbeeld geven. De gangbare praktijk van kreeften onbedwelmd koken, komt niet overeen met onze inzet voor dierenwelzijn”, zegt Valentine Boone, Corporate Responsibility expert van Sodexo.

Het is niet de eerste keer dat Sodexo België samenwerkt met GAIA. In 2018 schrapte de cateraar in overleg met de dierenrechtenorganisatie ook foie gras definitief van z’n menu. Dat was toen een primeur voor bedrijfsrestaurants.

België is wereldwijd de vijfde grootste afnemer (in verhouding met het aantal inwoners) van kreeft, na de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Japan. Ons land importeert jaarlijks bijna 4 miljoen levende kreeften, voornamelijk uit Canada.

Scharen samengebonden

De hele weg die kreeften afleggen van vangst tot dood is een lijdensweg. We worden getransporteerd in piepschuimdozen, met gelpacks, verticaal, met hun scharen omhoog. Bij aankomst worden ze in het beste geval in leven gehouden in watertanks, soms maandenlang. Met hun scharen samengebonden, een hoge bezettingsdichtheid, artificiële, felle verlichting en geen schuilplaats. Vaak wordt niet eens de moeite genomen om een watertank te voorzien en worden de kreeften levend op ijs gelegd.

Uiteindelijk worden de kreeften dan onbedwelmd gekookt of levend doormidden gesneden. En dat terwijl kreeften dus pijn ervaren, daar is de wetenschap het inmiddels over eens. Het grootste deel van de Belgische bevolking is zich hiervan bewust. Om die reden vinden 6 op de 10 Belgen vandaag dat kreeften welzijnsrechten moeten krijgen. Dat wijst een recente, representatieve Ipsos-opiniepeiling uit (2022).

GAIA

GAIA-directeur Ann De Greef: “We zijn tevreden dat Sodexo onze argumenten ter harte neemt en deze beslissing genomen heeft. De marktleider binnen de cateringwereld neemt zo opnieuw een duidelijk engagement op voor dierenwelzijn, nadat het bedrijf in 2018 ook al foie gras bande. Sodexo is een zeer grote speler en heeft dan ook een stevige impact op het dierenwelzijn. Zo’n samenwerking is voor GAIA bijzonder waardevol. Hopelijk volgen de andere cateraars dit goede voorbeeld nu ook.”

EINDE

Meer info

GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be