Goed nieuws voor Lee: kater is wél welkom in Peru

Lee is voor Senasa (Peruviaanse tegenhanger van het FAVV) wél welkom in Peru. In een schriftelijke communicatie (zie bijlage) bevestigt Senesa via een mail van het hoofd van SENASA Peru, Miguel Quevedo Valle, de “jefe nacional” himself,  “dat ze nooit de toegang hebben geweigerd voor Lee". Ook op Twitter is Senasa duidelijk: Lee is welkom in Peru. Eerder beweerde het FAVV dat SENASA Peru Lee manifest weigerde, de optie van een terugkeer niet mogelijk was en er niets anders opzat dan kater Lee te doden (zie Belgabericht in bijlage).

“Toen wij opwierpen dat het FAVV bewust de verkeerde documenten had opgestuurd naar Senasa Peru en dat mits de juiste documenten Lee ginder wél welkom was, beschuldigde het FAVV ons van lasterlijke aantijgingen”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Nu de grote baas van SENESA Peru himself laat weten dat  de kat wel kan terugkeren, én de Peruviaanse tegenhanger van het FAVV Lee nooit geweigerd heeft, ben ik benieuwd welke uitleg ze hiervoor hebben. Dit doet toch ernstige vragen rijzen over de handelwijze van het FAVV. Hoe dan ook, kater Lee heeft geen rabiës. Hem doden is onredelijk. Er zijn oplossingen waardoor het leven sparen van Lee perfect verzoend kan worden met de bescherming van de volksgezondheid. Dat vraagt enkel menselijkheid, redelijkheid en goede wil.”

Een chronologisch overzicht van de feiten:

  • Op 27 mei, twee dagen voor de zitting in de rechtbank van Antwerpen, stuurt het FAVV een persbericht uit waarin ze beweren dat Peru Lee de toegang weigert. Zie bericht Belga in bijlage. 
  • Diezelfde avond reageert GAIA door te stellen dat het FAVV bewust de verkeerde documenten heeft bezorgd en dat Lee, mits het bezorgen van de officiële documenten, wél welkom is in Peru. 
  • Op 28 mei stuurt het FAVV een persbericht uit waarin ze GAIA beschuldigen van ‘lasterlijke verklaringen’, zie http://www.afsca.be/professionelen/publicaties/pers/2020/2020-05-28.asp
  • Op 30 mei stuurt Senasa Peru een e-mail naar de eigenares van het kattencafé (waar Lee geadopteerd werd) en stelt duidelijk dat Senasa nooit de toegang van Lee tot Peru geweigerd heeft (zie bijlage voor volledige e-mail). Vertaling van belangrijkste paragraaf: “Ik ben hier om u te begroeten en om u te vertellen dat er blijkbaar een fout is gemaakt in de communicatie en de interpretatie van de vorige mail, SENASA heeft op geen enkel moment de toegang van deze kat uit België geweigerd.” MIGUEL QUEVEDO VALLE, jefe nacional SENASA Peru. 
  • Ook op twitter is Senasa duidelijk (zie bijlage). Vertaling van de tweet: “Lee je bent welkom in Peru! 🇵🇪😺We bevestigen onze inzet voor het welzijn van dieren, dus we verklaren ons bereid om het kitten Lee naar ons land terug te laten keren, aangezien het al zijn vaccins heeft die de gezondheid van de dieren garanderen. Force Lee! We wachten op je 💪🏼😊” 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Het staat nu zwart op wit op mail en zelfs op het officiële twitterkanaal van Senasa Peru zelf dat het Lee nooit de toegang geweigerd heeft tot Peru. De kat is welkom voor hen!"

 

BELGA Katje Lee - Peru weigert kat Lee (FAVV).eml

EML - 25 Kb

E-mail Senasa (Lee wél welkom)

PNG - 461 Kb

TWITTER SENASA.png

PNG - 421 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 50.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.


Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be