Grootste Europees burgerinitiatief ooit: ‘Stop de kooien’ sluit af met 1,5 miljoen handtekeningen

Ook 90.000 Belgen tekenen de petitie voor kooiverbod landbouwdieren

Brussel, 12 september 2019 – De grootste Europese petitie ooit voor de bescherming van landbouwdieren, zette gisterenavond klokslag middernacht (11 september 00:00) de teller stil. Het Europees Burgerinitiatief Stop de kooien zamelde op 12 maanden tijd in de Europese Unie meer dan 1,5 miljoen handtekeningen in. In België werd de petitie, op initiatief van GAIA, meer dan 90.000 keer getekend. Een pak meer dan de 15.750 Belgische handtekeningen die noodzakelijk waren[1]. “We legden de lat op 1 miljoen 300.000 handtekeningen, het zijn er anderhalf miljoen geworden”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Het doel van het burgerinitiatief Stop de kooien is een verbod op het gebruik van kooisystemen in de Europese veehouderij. Elk jaar worden in de Europese Unie maar liefst 370 miljoen dieren in (barre) kooien gehouden, die veel dierenleed veroorzaken. Deze wrede realiteit treft jaarlijks zo’n 4,15 miljoen dieren in België. Zo wordt 39% van alle Belgische leghennen (3,7 miljoen) nog steeds in verrijkte kooien gehouden. De kippen hebben geen ruimte om rond te fladderen, om zich uit te strekken, om hun veren te verzorgen, om te scharrelen, om te rennen, om te vliegen, … De ernstige beperking van het natuurlijke gedrag in een kooi leidt tot slecht welzijn en dwangneurotisch gedrag. Het gebrek aan beweging zorgt ook voor lichamelijke problemen zoals broze botten.

Grootste officieel erkende burgerinitiatief ooit 

Om een einde te maken aan de kooicultuur die vooral ingebakken zit in de intensieve veehouderij, besloten 170 Europese organisaties, waaronder GAIA, een Europees burgerinitiatief (ECI) te lanceren. En met succes: in totaal werden maar liefst 1,5 miljoen handtekeningen verzameld (en er stromen nog steeds handtekeningen op papier binnen waardoor het totale aantal waarschijnlijk nog hoger zal liggen). Daarmee werd het doel van 1 miljoen geldige handtekeningen ruim overschreden. Behalve dierenwelzijnsorganisaties namen ook milieuorganisaties deel. Nog opmerkelijker: het is het eerste Europese burgerinitiatief dat erin slaagt zo veel handtekeningen in te zamelen. “Dierenwelzijn, ook dat van landbouwdieren, wordt steeds belangrijker. Niet enkel in België maar in heel Europa!” België eindigt met meer dan 90.000 handtekeningen na Nederland, Duitsland en Denemarken op de vierde plaats.

Om zo veel mogelijk handtekeningen in te zamelen, lanceerde GAIA in oktober vorig jaar de campagne Stop de kooien in België. De organisatie wijdde er onder meer zijn zomertournee aan en kan rekenen op de steun van cage fighters en campagneambassadeurs Herman Brusselmans, Herr Seele en Kevin Borlée. “Dit is het grootste maatschappelijk-politieke initiatief ooit voor het welzijn van landbouwdieren”, zegt Vandenbosch. “Nu is het aan de Europese Commissie om de veranderingen door te voeren die de EU-burger vraagt. We kunnen die wrede kooien niet langer aanvaarden.” 

Noot voor de redacties: 

Een Europees burgerinitiatief is een officieel EU-initiatief (dat vooraf door de Commissie moet erkend worden) om de EU-wetgevers te laten weten wat de burger belangrijk vindt - een uniek instrument voor verandering. Elke handtekening doorloopt een verificatieproces. Na ontvangst van de laatste handtekeningen zal de Europese Commissie het initiatief zorgvuldig onderzoeken. Binnen 3 maanden na ontvangst van het initiatief:

·Zullen de organisatoren vertegenwoordigers van de Commissie ontmoeten om hen in detail de kwestie toe te lichten.

·Zal de Commissie een formeel antwoord goedkeuren waarin zij uiteenzet welke maatregelen zij eventueel in reactie op het burgerinitiatief voorstelt en waarom zij dit al dan niet zal doen.

·Zal aan het initiatief een volledige plenaire hoorzitting in het Europees Parlement gewijd worden, gevolgd door een eventuele stemming.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be