Hallucinant: Commissie Dierenwelzijn in Vlaams Parlement stemt tegen verbod op doden van eendagskuikens

"Wat is de zin van een Commissie Dierenwelzijn, die tegen het dierenwelzijn stemt?”

Brussel, 30 maart 2023 – Gisteren stemde de Commissie Dierenwelzijn in het Vlaams Parlement, met meerderheid tegen minderheid, tegen het voorstel van resolutie tot het instellen van een verbod op het doden van eendagskuikens in Vlaanderen. Meyrem Almaci en Mieke Schauvliege van Groen hadden dit voorstel ingediend, samen met Ludwig Vandenhove van Vooruit.

“Dat door de commissieleden ‘Dierenwelzijn’ tegen een verbod werd gestemd, is beschamend”, reageert GAIA-directeur Ann De Greef ontgoocheld. “Vlaanderen wil een koploper zijn op het vlak van dierenwelzijn, maar in datzelfde Vlaanderen worden dagelijks 65.000 kuikens vergast (jaarlijks 24 miljoen), simpelweg omdat ze geen economisch nut hebben, terwijl er alternatieven bestaan. Een volstrekt onnodige verkwisting van dierenlevens, dus.”

Geen nut?

Mannelijke kuikens worden vergast door de pluimvee-industrie, omdat ze geen eieren kunnen leggen. Omdat ze geen eieren kunnen leggen, zijn ze voor de industrie van geen enkele waarde. Daarom worden ze vergast nadat ze uit het ei komen.

De Duitse rechtbank van Leipzig oordeelde al dat het doden van een dier louter omwille van een gebrek aan economisch nut niet legitiem is.

Alternatieven zijn er

Bovendien zijn er alternatieven aanwezig om het vergassen van kuikens te vermijden. Via in-ovo sexing wordt op het moment dat het embryo in het ei zit al vastgesteld van welk geslacht het kuiken zal zijn. De eieren met mannelijke embryo’s worden daarna niet meer uitgebroed. Op die manier wordt het vergassen en verhakselen van miljoenen kuikens vermeden.

Bovendien is aan die alternatieve, diervriendelijker methode slechts een minieme meerkost verbonden van 2 eurocent per ei. Ann De Greef: “Dierenwelzijn mag blijkbaar werkelijk niets kosten voor N-VA.”

GAIA

Uit ethische overwegingen voerden Duitsland en Frankrijk al zo’n verbod in op het doden van eendagskuikens. GAIA, Almaci en Schauvliege (Groen) en Vandenhove (Vooruit) vragen dat Vlaanderen ook zo’n verbod invoert. Maar dat is dus niet nodig voor de Commissie Dierenwelzijn in het Vlaams Parlement.

Liever dan écht iets te doen voor het Dierenwelzijn riep de N-VA gisteren, bij monde van Vlaams parlementslid Allessia Claes allerlei drogredenen in om vertragings-manoevers uit te voeren, net zoals cd&v dat gisteren ook deed via parlementslid Tinne Rombouts.

Van de 12 aanwezige commissieleden Dierenwelzijn stemden er vijf voor het verbod op het doden van eendagskuikens en 7 tegen, waarmee het voorstel weggestemd werd.

Ann De Greef: “Rest de vraag: wat is de zin van een Commissie Dierenwelzijn, die tegen het dierenwelzijn stemt?”

Herbekijk

Link naar de Commissievergadering, waar u het betoog van Meyrem Almaci kunt herbekijken (vanaf min. 36), net zoals de discussie en de stemming achteraf: ​
www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissievergaderingen/1722066

Meer info

GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be