Hanengevechten Hoeselt: rechtbank veroordeelt organisator en drie deelnemers

Brussel, dinsdag 7 mei - Vandaag veroordeelde de correctionele rechtbank de organisator en drie deelnemers van de hanengevechten, die in 2020 plaatsvonden in de gemeente Hoeselt. GAIA stelde zich burgerlijke partij in deze zaak en is dan ook tevreden met het vonnis.

Op 11 januari 2020 arresteerde de lokale politie vier personen na meldingen van hanengevechten, die plaatsvonden achter een afgelegen boerderij in Hoeselt. De autoriteiten namen die avond maar liefst 28 hanen in beslag.

Ondanks de materiële bewijzen gaf geen van de vier verdachten de feiten toe tijdens de pleidooien voor de Limburgse Correctionele Rechtbank, die op 9 april 2024 plaatsvonden. ​ De organisator verklaarde zelfs geen getuige te zijn geweest van de hanengevechten in kwestie.

Vandaag veroordeelde de Limburgse Correctionele Rechtbank de organisator van de gevechten tot één maand cel en een geldboete van 8000 euro. De drie deelnemers kregen een boete van 2400 euro. GAIA had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg een symbolische morele schadevergoeding van één euro.

Het ontwerp van de Vlaamse Dierenwelzijnscodex, dat woensdag in het parlement zal worden gestemd, voorziet in strengere straffen voor dit soort overtredingen. Gevangenisstraffen zouden kunnen oplopen tot vijf jaar en geldboetes kunnen tot wel 100.000 euro bedragen. ​ 

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, legt uit: "Het is vreselijk dat sommige mensen doorgaan met het organiseren van hanengevechten, hoewel deze gruwelijke praktijk in België al meer dan 150 jaar verboden is. Hanengevechten worden immers al sinds de invoering van de wet van 8 juni 1867 als een overtreding beschouwd. GAIA is tevreden met de uitspraak van de rechtbank, al hadden we gehoopt op veel zwaardere straffen en een verbod op het houden van dieren."

De dierenrechtenorganisatie hoopt dan ook dat dit vonnis een waarschuwing is voor iedereen, die denkt dat hij voor zijn vermaak zomaar dieren kan mishandelen. GAIA roept iedereen die getuige is van hanengevechten dan ook op om dit zo snel mogelijk te melden.


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be