Het Brusselse gerecht beschuldigt FEBEV, de Belgische vleesfederatie, van sabotage en misbruik van het gerechtelijk apparaat.

FEBEV wordt veroordeeld tot het betalen van een zware schadevergoeding aan dierenbeschermingsorganisaties.

Brussel, 28 februari 2025 

De rechters van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg zijn duidelijk: de Belgische vleesfederatie FEBEV heeft zich schuldig gemaakt aan "kwaadwillige sabotage van het publieke debat door misbruik te maken van het rechtssysteem". FEBEV heeft een rechtszaak aangespannen tegen de dierenwelzijnsorganisaties Tierschutzbund Zürich (TSB) en Animal Welfare Foundation (AWF) om een video te verbieden waarin het misleidende karakter van het label "Respectful Life" aan de kaak werd gesteld. Zoals de rechtbank echter stelde, was het enige doel van FEBEV met deze rechtszaak – gebaseerd op argumenten "die niet als serieus kunnen worden beschouwd" – deze verenigingen het zwijgen op te leggen om aan kritiek te ontsnappen. De rechtbank benadrukte ook dat deze actie "nooit de minste kans van slagen had" en veroordeelde FEBEV tot het betalen van een maximale schadevergoeding van 12.500 euro wegens "flagrant misbruik van de gerechtelijke procedure".

Een herhaalde poging om critici de mond te snoeren

Het is niet de eerste keer dat FEBEV probeert verenigingen die de handel in geïmporteerd paardenvlees aan de kaak stellen, het zwijgen op te leggen. In 2021 daagde FEBEV ook GAIA voor de rechtbank van koophandel naar aanleiding van haar campagne tegen de verkoop van Argentijns paardenvlees door Carrefour. Paardenvleesimporteurs en hun federatie hebben schaamteloos zo'n 255.000 euro van GAIA geëist. Ook hier stelde het Hof van Beroep van Brussel FEBEV in het ongelijk.

"Deze beslissing bevestigt dat de strategie van FEBEV erin bestaat te proberen verenigingen het zwijgen op te leggen. In plaats van te streven naar meer respect voor dieren, blijft FEBEV wansmakelijke praktijken verhullen met gerechtelijke procedures.", zegt Ann De Greef, directeur bij GAIA.

Een misleidend etiket

FEBEV gebruikt het label "Respectful Life" om de consument te laten geloven dat paardenvlees uit Argentinië het dierenwelzijn respecteert. De behandeling van paarden is echter verre van "respectvol": dierenbeschermingsorganisaties hebben herhaaldelijk ernstige inbreuken op het dierenwelzijn vastgesteld in slachthuizen en verzamelcentra waar het vlees vandaan komt. ​ 

"Honderden uren aan video-opnames van ons veldonderzoek laten zien hoe paarden worden geslagen, hoe ze uitgemergeld bij het slachthuis aankomen en ondanks hun verwondingen aan hun lot worden overgelaten", meldt Sabrina Gurtner van de TSB-vereniging.

In 2022 publiceerden AWF en TSB de resultaten van deze enquêtes online. De video onthult ondraaglijke omstandigheden in de toeleveringsketen. Als reactie hierop lanceerde FEBEV een agressief juridisch offensief, in een poging de verenigingen te intimideren en uit te putten door hen aan te klagen voor smaad en commerciële schade, en een tijdelijk bevel te vragen om de release van de film te verbieden - zonder succes.

De rechtbank zei dat de federatie deze beschuldigingen op geen enkele manier onderbouwt. De eiser baseert dit verzoek uitsluitend op zijn eigen eenzijdige en ongefundeerde beschuldigingen, die niet worden ondersteund door enig concreet, tastbaar of objectief bewijs.

Een strategie van internationale druk

Tijdens het proces kwam aan het licht dat FEBEV zijn actie had gecoördineerd met andere actoren in de sector. ​ Tijdens de hoorzitting op 13 januari 2025 gaf één van de advocaten van FEBEV toe dat zij hun juridische stappen hadden afgestemd met de Zwitserse invoerder Skin Packing. Skin Packing had TSB ook strafrechtelijk en civielrechtelijk aangeklaagd, maar beide klachten werden door de rechtbank afgewezen.

Deze heimelijke samenwerking illustreert een SLAPP-strategie (Strategic Lawsuit Against Public Participation), gericht op het muilkorven van NGO's door middel van onrechtmatige juridische acties om hen financieel uit te putten. 

"De SLAPP-strategie is een zorgwekkend fenomeen. We zien een toename van deze SLAPP's in België, maar ook in heel Europa", zegt advocaat Anthony Godfroid. "We moeten vechten tegen dit fenomeen."

AWF, TSB en GAIA laten zich niet intimideren door de strategie van vleesimporteurs en roepen ook op tot een onmiddellijke stopzetting van de invoer van wreed geproduceerd paardenvlees buiten de EU.

Een industrie die wordt gekenmerkt door dierenmishandeling

Uit de laatste onderzoeken van dierenwelzijnsorganisaties in Argentinië, maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Uruguay, blijkt dat paarden nog steeds langdurig onder wrede omstandigheden worden vervoerd. In verzamelcentra en slachthuizen krijgen ze niet genoeg voedsel en water en worden ze aan hun lot overgelaten als ze gewond raken of sterven.

De EU moet in actie komen: naar een importverbod

Het Europees Parlement heeft in 2021 een resolutie aangenomen om de invoer van paardenvlees uit Argentinië op te schorten. De Europese Commissie moet dit in de praktijk brengen. Dierenwelzijnsorganisaties dringen er bij vleesimporteurs op aan om te stoppen met de invoer van wreed geproduceerd paardenvlees uit Zuid-Amerika.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Vonnis.pdf

PDF 302 KB

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be