Het Europees Parlement ondersteunt met overweldigende meerderheid het verbod op kooien voor landbouwdieren.

Michel Vandenbosch: “Dit is bij GAIA zonder twijfel het beste nieuws dat we ooit hebben gekregen voor onze 29ste verjaardag"

Brussel 11 juni 2021 - Gisteren, op 10 juni 2021, richtte het Europees Parlement een dringend verzoek aan de Europese Commissie om kooien voor landbouwdieren binnen de Europese Unie uit te faseren tegen 2027, door aanname van een resolutie als antwoord op het ‘End the Cage Age’ Europees burgerinitiatief.  De Europese parlementairen zijn overeengekomen dat het noodzakelijk is om een einde te maken aan koolsystemen  Bovendien moet worden verzekerd dat producten die op de Europese markt worden gebracht, dus ook ingevoerde producten, het toekomstige koolverbod naleven. Het Parlement erkent dat het noodzakelijk is om (financiële) steunmaatregelen te voorzien om landbouwers te ondersteunen tijdens de transitie. Michel Vandenbosch is verheugd dat “het lijden van dieren eindelijk ernstig wordt genomen op Europees niveau”.

Bovendien vraagt het Europers Parlement aan de Commissie om “voorstellen te formuleren om de wrede en onnodige praktijk van het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras te verbieden”.

Een overweldigende meerderheid

De resolutie werd aangenomen met een overweldigende meerderheid, met 558 Europese parlementsleden voor, 37 tegen en 85 onthoudingen. Er wordt gevraagd dat de Commissie de bestaande en gedateerde Europese richtlijn inzake landbouwdieren zo snel mogelijk herziet, zodat wrede kooisystemen worden uitgefaseerd.

De parlementairen pushen de Commissie ook om de herziening van de Europese dierenwelzijnswetgeving versneld uit te voeren, tegen 2022, in plaats van tegen het einde van 2023, zoals nu voorzien. Een versnelde herziening verzekert dat het verbod op kooien kan worden ingesteld binnen het mandaat van de huidige Commissie, wiens leden hun functie verlaten in 2024.

1,4 miljoen Europese burgers verenigen zich tegen kooien.

Wanneer grote aantallen dieren in beperkte ruimtes worden gehouden, hebben zij geen leven dat het waard is om te leven. Hoewel wetenschappelijk bewijs aantoont dat landbouwdieren lijden in kooien, leven in de EU elk jaar nog meer dan 300 miljoen dieren hun hele of een deel van hun leven in kooien, hokken of boxen.

Het is momenteel in de Europese Unie nog toegelaten om leghennen en konijnen op te sluiten in een ruimte van 1 vel A4 papier. Volwassen zeugen brengen bijna de helft van het jaar in een kooi door, waar ze zich zelf niet kunnen omdraaien. Kalveren, ganzen en kwartels worden ook opgesloten in kooien, hetgeen hen verhindert natuurlijke gedragingen te stellen.

Het Europees burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ werd ondertekend door 1,4 miljoen Europese burgers en is nog maar het 6de succesvolle burgerinitiatief sinds de EU dit instrument voor de democratie instelde. Het is het eerste succesvolle initiatief voor landbouwdieren. Het initiatief wordt ondersteund door GAIA en wordt eveneens gesteund door meer dan 170 organisaties, een partijoverschrijdende groep van leden van het Europees Parlement, het Europees Comité van de Regio’s, een groep van meer dan 140 wetenschappers, vertegenwoordigers uit de zakenwereld, milieubeschermings-, gezondheids- en landbouworganisaties, evenals studenten diergeneeskunde en dierenartsen.

Contact 

Ann De Greef 0477 53 42 02

fotos in bijlage

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be