High Five van Bob de straatkat voor GAIA-campagne pro (verplichte) kattensterilisatie
"Laat uw kat steriliseren en red een dierenleven zoals Bob mij gered heeft"
Brussel, 17 januari 2017 - Vanaf morgen, woensdag, wordt een wel heel bijzondere film vertoond in de Belgische filmzalen: A Street Cat Named Bob, gebaseerd op het aandoenlijke en aangrijpende levensverhaal van Bob, een zwerfkat, en een jonge dakloze en drugsverslaafde, James Bowen. De twee vinden elkaar en worden onafscheidelijk. Dankzij Bob slaagt James erin zijn leven terug op de sporen te krijgen. Sterker, van hun levensverhaal in boekvorm worden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht, er verschijnen kinderboeken over Bob, de straatkat en nu is er de film. Ter gelegenheid van de vertoning van A Street Cat Named Bob in België spreken Bob en James in een videofilmpje hun steun uit aan de campagne van GAIA voor de sterilisatie en castratie van katten om de nog steeds massale dumping van ongewenste katten in asielen of op straat tegen te gaan.
James Bowen legt uit: "Meer dan 10.000 katten moeten jaarlijks in België een spuitje krijgen omdat we de natuur haar gang laten gaan. Laat je kat steriliseren en red een dierenleven, net zoals Bob mij gered heeft. En ook al had ik toen geen geld, toch heb ik Bob laten castreren zodat hij een gezonder en gelukkiger leven kan leiden." En daar heeft Bob duidelijk geen problemen mee want de videoboodschap eindigt met een welgemeende high five, zijn specialiteit.
Zeer vereerd
"We zijn zeer vereerd met de steun van Bob en James", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "A Street Cat Named Bob bevelen we niet alleen van harte aan kattenliefhebbers aan maar aan iedereen met het hart op de juiste plaats."
Vlaanderen en Brussel, volg het Waalse voorbeeld
GAIA maakt van de gelegenheid gebruik om er bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en zijn Brusselse collega Bianca Debaets op aan te dringen dat Vlaanderen en Brussel het goede voorbeeld volgen van Wallonië. Daar wordt de wet, die sterilisatie en castratie van alle huiskatten verplicht, in maart e.k. van kracht voor alle nieuw geboren katten. De wet in Wallonië voorziet tevens een overgangsperiode van twee jaar om ook de volwassen huiskatten onvruchtbaar te laten maken.
Probleem aan de wortel aanpakken
"Met de wettelijk verplichte sterilisatie heeft de Waalse regering begrepen dat het probleem aan de wortel moet aangepakt worden", licht GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch toe. "Dit is een absoluut noodzakelijke maatregel. Onontbeerlijk tegen de overpopulatie ongewenste (zwerf)katten, die gedumpt worden op straat of in de asielen, waar vele dieren als gevolg van de voortdurende instroom (zieke) gedumpte kittens en door plaatsgebrek noodgedwongen een spuitje krijgen. Er komen namelijk veel meer katten binnen dan er geadopteerd worden. Mensen moeten hun kat(ten) onvruchtbaar laten maken. Mensen moeten dat zien als een zorgplicht. Wie zijn huiskat laat steriliseren of castreren voorkomt ongewenste kittens en redt ontelbare kattenlevens aangezien katten zich voortplanten als konijnen. Voor een kater en een kattin is 1+ 1 = 6, en zulks 2 tot 3 keer per jaar. Bereken zelf hoeveel kittens daarvan voortkomen indien mensen de natuur haar gang laten gaan.
---Einde bericht---