Hoe diervriendelijk is uw lokaal bestuur? GAIA zocht het uit! Bekijk nu de resultaten

En check de 10 speerpunten voor een diervriendelijke gemeente

Brussel, 1 maart 2022 - In 2017, vóór de vorige gemeenteraadsverkiezingen, telde Vlaanderen 95 schepenen van Dierenwelzijn. Vandaag zijn er 238 schepenen van Dierenwelzijn, op 300 steden en gemeenten: een stijging van 150%. Dat is uiterst positief. Maar wat deden de schepenen met die bevoegdheid? GAIA maakte een tussentijdse balans op.

Van alle Vlaamse gemeenten heeft zo’n 80% vandaag een schepen van Dierenwelzijn. Ook in Wallonië wordt dit percentage behaald. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een schepen van Dierenwelzijn in 18 van de 19 gemeenten. Enkel Molenbeek heeft er geen.

Een ambtstermijn duurt zes jaar en we zijn nu drie jaar ver, tijd dus om een eerste blik te werpen op de verwezenlijkingen van de verschillende Vlaamse schepenen inzake lokaal dierenwelzijnsbeleid. Wat gaat er goed, wat kan verbeterd worden nog tijdens de huidige legislatuur?

Meer dan zestig vragen

Op basis van meer dan zestig vragen en 10 speerpunten (zie bijlage) van GAIA maakten we een ranking op. Tot die speerpunten behoren onder andere de aanwezigheid van een schepen van Dierenwelzijn, sensibilisering van de bevolking, een beleid rond zwerfkatten, een diervriendelijke controle van de populatie stadsduiven, de afwezigheid van levende dieren op markten, kermissen en braderijen, een verbod op knallend vuurwerk, en de onmogelijkheid om een vergunning voor thuisslachtingen te bekomen.

De ranking werd opgemaakt aan de hand van de antwoorden die GAIA ontving van de steden en gemeenten. Goud gaat naar de Limburgse gemeente Oudsbergen, zilver naar Brasschaat (Antwerpen) en brons naar Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen). Hieronder vindt u de volledige top tien, en op onze website de feedback per stad of gemeente die participeerde.

1. Oudsbergen (L): 92%

2. Brasschaat (A): 91%

3. Sint-Katelijne-Waver (A): 90%*

4. Herentals (A): 90%

5. Oudenaarde (O-V): 89%

6. Scherpenheuvel-Zichem (V-B): 88%*

7. Merksem (A): 88%

8. Sint-Niklaas (O-V): 87%

9. Hamont-Achel (L): 85%*

10. Herk-De-Stad (L): 85%

* Dat Sint-Katelijne-Waver derde gerangschikt staat en Herentals vierde, hoewel hier hetzelfde percentage vermeld wordt, komt doordat Sint-Katelijne-Waver een beter resultaat na de komma behaalde. Dezelfde redenering geldt voor de rangschikking van Scherpenheuvel-Zichem en Merksem, en Hamont-Achel en Herk-De-Stad.

De resultaten moeten beschouwd worden als een leidraad binnen een dynamisch proces. GAIA wil een analyse maken van de huidige situatie op lokaal niveau. Wat zijn de uitdagingen waar besturen voor staan, wat loopt vlot, wat niet?

Onze analyse en ranking zijn gebaseerd op de antwoorden die we verkregen op onze lange lijst vragen, via ofwel de schepen van Dierenwelzijn (of de burgemeester), ofwel een medewerker. Steden en gemeenten die ons geen antwoorden bezorgden, kunnen alsnog contact opnemen.

De gebuisden

De volgende steden en gemeenten behaalden minder dan 50%: Halle  (V-B, 49%), Brecht (A, 49%), Borgerhout (A, 49%), Wachtebeke (O-V, 49%), Asse (V-B, 46%) en Zuienkerke (W-V, 42%). Deze steden en gemeenten weten nu wel waar ze staan qua dierenwelzijnsbeleid, en dat er werk aan de winkel is. Desondanks een betere uitgangspositie dan de steden en gemeenten die weigerden om deel te nemen aan onze enquête.

Verschillende gemeenten die eerder laag scoren, gaven wel te kennen werk te willen maken van een beter beleid op het vlak van dierenwelzijn. De tweede helft van de legislatuur zal dan ook duidelijk maken wie zijn woorden zal omzetten in daden.

Gedeputeerde van Dierenwelzijn

De provincies Limburg en Vlaams-Brabant hebben een gedeputeerde van Dierenwelzijn. De medewerker van de gedeputeerde gespecialiseerd in dierenwelzijn legt zich toe op de uitwerking van bepaalde thema’s. De gemeenten ondervinden hierdoor een goede ruggensteun vanuit de provincie. Dit is erg positief. GAIA vraagt aan de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen om eveneens vanuit de provincie de nodige ondersteuning te bieden aan hun gemeenten, zodat er gecoördineerde acties kunnen uitgewerkt worden op provinciaal niveau, zoals bijvoorbeeld het label van een diervriendelijke gemeente in Vlaams-Brabant of de Valentijnsactie van Limburg.

Herkansing in 2024

Gemeenten die nu niet antwoordden, krijgen een herkansing in 2024. We zullen onze enquête dan herhalen, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, en de finale balans opmaken van zes jaar lokaal beleid. De echte prijzen worden pas dan, aan de meet, uitgereikt.

Lokale besturen die behoefte hebben aan advies of ondersteuning, reiken we graag de hand. GAIA maakt sinds 2019 nóg meer werk van het contact met de lokale besturen en we merken dat vele schepenen en burgemeesters de intentie hebben om dierenwelzijn te verbeteren op hun grondgebied.

Stuur het memorandum met de 10 speerpunten van GAIA (zie ook bijlage) zeker door naar uw burgemeester en schepen van Dierenwelzijn. Zo ijvert u mee voor een diervriendelijk beleid in uw stad of gemeente.

EINDE

Voor meer details en uitvoerige informatie, zie www.kiezenvoordieren.be

Wie vragen en bemerkingen heeft betreffende de enquête, de resultaten en het dierenwelzijnsbeleid in zijn of haar gemeente kan ook contact opnemen met Simcha Nyssen via gemeente@gaia.be.

Meer info:

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

Diervriendelijke steden en gemeenten_10 speerpunten_GAIA.pdf

PDF - 384 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be