Hond stierf, achtergelaten in snikhete wagen: correctionele rechtbank Ieper erkent misdrijf maar verleent opschorting van straf voor periode van 3 jaar

Burgerlijke partij GAIA: “Hopelijk voldoende signaal dat dit niet meer mag gebeuren; mensen, hou er alstublieft uw verstand bij”

Brussel, 13 september 2021. De correctionele rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Ieper, heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van een dame uit Brugge wiens chihuahua Rocca, 4,5 jaar, op 7 augustus 2020 door oververhitting stierf  in de snikhete wagen waarin zij haar hondje een uur lang had achtergelaten. Dat gebeurde op de parking van het AZ Sint Jan te Brugge. Op 7 augustus 2020 bedroeg de buitentemperatuur 37 °C. Het hondje is dan ook overleden ten gevolge van oververhitting, een buitengewoon pijnlijke dood. De rechtbank erkent dat het hier om een misdrijf gaat wegens onachtzaamheid. De rechter hield evenwel rekening met enkele verzachtende omstandigheden en verleende de vrouw in kwestie opschorting van straf voor een periode van drie jaar. Ze wordt wel veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten. De  burgerlijke partijstelling van GAIA wordt ontvankelijk en gegrond verklaard. GAIA ontvangt 1euro morele schadevergoeding. Op 7 augustus 2020 bedroeg de buitentemperatuur 37 °C. Het hondje is dan ook overleden ten gevolge van oververhitting. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch hoopt dat de vrouw haar les geleerd heeft: “Dat was in ieder geval de bedoeling van onze klacht met burgerlijke partijstelling. Hopelijk is dit vonnis van de rechtbank een voldoende signaal naar de samenleving dat een hond in een auto achterlaten een strafbare nalatigheid en dus een misdrijf is."

Nalatigheid geen excuus

Meester Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA legt uit: "De zaak was juridisch interessant. De verdediging pleitte namelijk dat de dame in kwestie haar hondje graag zag en nooit de intentie heeft gehad het dier om te brengen. Dat klopt ook. Uit het strafdossier bleek inderdaad dat het hondenbaasje veel van haar dier hield. Jammer genoeg kunnen ook mensen met ogenschijnlijk goede intenties dieren schade berokkenen (te denken is bijvoorbeeld aan zogenaamde "dierenverzamelaars" (animal hoarders)). De rechtbank erkent nu expliciet dat er ook bij louter onachtzaamheid sprake kan zijn van inbreuken op de dierenwelzijnswet en dus van misdrijven. Het is niet vereist dat er ook een kwaadaardige intentie aanwezig is. Het zijn de gevolgen voor de dieren, die er toe doen. Dat er geen kwaadaardig opzet mee gemoeid is, kan geen excuus zijn voor wat het dier is aangedaan. Een belangrijke overwinning voor GAIA en voor de dieren."

Verstand bijhouden

Michel Vandenbosch besluit: “GAIA waarschuwt al jaren voor de fatale afloop van het achterlaten van dieren in snikhete auto's. De temperatuur binnen de wagen loopt enorm snel op. Bijvoorbeeld: wanneer de buitentemperatuur 25 graden is, wordt het in de auto 35 graden en dat na amper 10 minuten. Na een half uur bedraagt de temperatuur 44 graden. 7 augustus 2020 was één van de warmste dagen ooit. Met een buitentemperatuur van 37 °C was de hond ten dode opgeschreven. Een venster een beetje openlaten maakt geen verschil in zo’n hitte. GAIA  hoopt dat mensen die hun hond in de auto meenemen er hun verstand bijhouden en er nooit nog dieren op deze extreem gruwelijke manier moeten sterven.

 

maenhout 385.pdf

PDF - 2.8 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be